Bu bölümdeki metni inceleyip amaca ulaşmak için her yol mübahtır ile ilgili kompozisyon adına kısaca fikir alabilirsiniz.
Felsefede faydalılık diye bir akım vardır. Bu akım amaçlanan sonuca ulaşmaya önem verir. Bu süreçte ise hangi yoldan gittiğinizin önemi yoktur. Asıl amaç sonuca ulaşmak olunca kullanılan yol ve yöntemlere çok da bakılmaz. Maksat bu yöntemlerin sizi amaca götürmesidir.
Belirlediğiniz bir hedefe giden yolda her şeyi yapma hakkı tanırsınız kendinize. Yaptığınız şeyler yanlış bile olsa amacınıza ulaşmada size hizmet ediyorsa, bunların doğruluğuna yanlışlığına bakmaya gerek duymazsınız. Bireysel olarak hedeflediğiniz amaç neyse onu gerçekleştirmek için kararlı davranırsınız. Bu amaca giden yolda ne gerekiyorsa onu gözünüzü kırpmadan yaparsınız.
Örneğin amacını bir sınavı kazanmak olunca ister çalışarak ister kopya çekerek bu amacı elde etmeye çalışırsınız. Ya da gelir elde etmek için her türlü işte çalışmayı göze alırsınız. İş yoksa farklı yollardan bu amacınıza ulaşmayı denersiniz. Sizin için tek önemli olan kendinize amaç olarak koyduğunu noktaya gelmektir. Bu noktaya gelirken yararlandığınız yollara fazla bakmazsınız. Hani harammış, yanlışmış gibi şeylere bile dikkat etmezsiniz.
Bizi amaca ulaştırsın diye yanlış bir anlayışla hareket edersek ahlaki kirlilikte bizim de parmağımız olur. Dünyada yerleşmiş bir ahlaki kirlilik var. Bunun nedeni ama giden yolda her şey mübahtır ilkesine göre yaşamaktır. Bunu en çok da siyaset sahnesinde görüyoruz. İnsanlar seçim kazanmak için her türlü yalan dolana, hileye başvuruyorlar. Aslında sonuçta amacına ulaşamıyor, kaybeden taraf oluyorlar.
Sonuç olarak insan faydacı bir düşünceye sahipse yanlış yolları da amacı için değerlendirebilir. Bu biraz da menfaati için çıkarcı davranan insanların tutumuna benziyor. İşine geldiği gibi davranan insanlar olur ya, tam da onları anlatmak için amaca giden yolda her şey mübahtır ilkesi akıllara geliyor.
Etiketler
Kompozisyonlar