Hafıza-i Beşer Nisyan ile Maluldür ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki düşünce yazısını inceleyerek hafıza-i beşer nisyan ile maluldür sözü ne demek, ne anlama gelir ile ilgili kompozisyon için fikir alabilirsiniz.

İnsanların pek çok konuda onlar için bir kusur olarak görülen eksik yönleri vardır. Yani insan olanın hiçbir şeyi mükemmel değildir. Söz konusu insan olunca insan hafızası da her şeyi bir ömür boyu akılda tutamaz. Dolayısıyla insan olan unutkan bir varlıktır. Beli üzerinden zaman geçer, belki öğrendiği bilgiyi bir daha kullanma durumu ortaya çıkmaz. İşe yaramayan bilgi de zamanla unutulur gider.

İnsanda kusursuzluk diye olağanüstü bir netlik olmadığını biliyoruz. Bir de insan hafızasına bakalım. Beşer insanın çoğulu olarak insanlar anlamında kullanılan bir kelimedir. Hafıza yaşadıklarımızda öğrendiklerimizi kaydettiğimiz belleğimizdir. Bununla birlikte nisyan unutkanlık, bir şeyi unutma özelliği olarak açıklanabilir. Malul de eksik tarafımız, kusurlu olan özelliğimiz veya sakatlık durumu şeklinde bir alama gelir. Hiçbir şeyin dört dörtlük olmadığı herkes tarafından kabul edilir. İnsanın da eksiği vardır, insan hafızasının da. İnsan hafızasında sakat bir taraf görmek istiyorsanız, karşınıza unutma olayı çıkar. Anlayacağınız unutmak, insanlık hali olarak görülmelidiir. İnsan hafızasının ömür boyu bütün bilgileri aklında tutmasını beklemek yanlıştır. Burada normal olan ne kadar mükemmel bir bellek olsa da insan hafızasının da unutabileceğidir.

Kısaca toparlayacak olursak hafıza-i beşer, nisyan ile maluldür sözü, insanın unutma gibi bir özelliği var, insan olan doğal olarak üstünden zaman geçen bir şeyi unutur demektir. Hafızamız beki çok kuvvetlidir, birçok şeyi hatırlarız ancak lazım olmayan bilgi, tekrar edilmeyen bir konu veya üzerinden uzun zaman geçen bir şey hafızamızdan silinip gider. İnsan hafızasında bir eksiklik arayacak olursa bu da unutma özelliğidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski