Sözcüklerin Gücü ile İlgili Konuşma

Bu bölümde sözcüklerin insanlar üzerindeki gücüne değindiğimiz metni inceleyerek sözcüklerin gücü ile ilgili konuşma sınavı açısından kısaca fikir alabilirsiniz.

Konuşmak insanların en doğal ihtiyacıdır. Halimizi anlatırken, diğer insanlarla görüşürken, konuşurken, kendimizi ifade ederken kullandığımız sözcükler çok önemli bir güce sahiptir. Sözcükler insanın ifade gücüdür. Onlarla kendimizi ifade eder, derdimizi anlatır, insanlarla konuşur, anlaşır ve doğru bir iletişim kurarız. Dili kullanma becerimiz ne kadar iyi olursa anlamak ve anlaşılmak noktasında bir sorun yaşamayız.

Çok göz önünde bulundurmasak da iletişimde hangi sözcükleri kullandığımız iletişimin seyrini ciddi anlamda etkiler. Sözcükler etkili iletişimin anahtarıdır. Birine kullandığımız dil onun bizi anlamasını ve istediklerimizi yapmasını sağlar. Anlaşılır olmanın en etkili yolu kelimelerden geçer. Açık ve anlaşılır bir dil, ikna edici bir konuşma sözcüklerin iletişimde ne denli güçlü olduğunu gösterir.

Sözcükler bu kadar güçlü olmasa uslanmaz, laftan anlamaz birini nasıl yola getiririz, insanların kalbini nasıl fethederiz değil mi? Asi bir çocuğa bile etkili sözcüklerle istediklerimizi yaptırabiliyoruz. İnatçı bir insana karşı konuşurken sözcüklerin gücünden yararlanıyor, onun inadının kırılmasını bile sağlıyoruz. Konuşmalarımızda kelimeleri seçerek kullanınca anlatmak istediklerimizi düzgün biçimde anlatabiliyor, yanlış anlaşılmalara yer bırakmıyoruz.

Sonuç olarak yeni bir güne başladığımız her gün sabahtan akşama kadar evde, okulda, işte, mahallede hemen her yerde konuşma ve iletişim halindeyiz. Kendimizi doğru ifade etmek, insanlarla daha iyi anlaşmak için sözcüklerin sihirli gücünden yararlanıyoruz. Dolayısıyla ağzımızdan çıkan her sözcüğün önemi var. Bu yüzden konuşma sırasında kullanacağımız kelimelerle ilgili seçici olmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski