Kulak Misafiri Olmak ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek günlük hayatta sıkça karşılaştığımız kulak misafiri olmak deyimi ile ilgili kompozisyon için fikir sahibi olabilirsiniz.

Birileri konuşurken tam üstüne geldiğinizde istemeden de olsa onların konuşmalarını duyarsınız. Yani onlar sizin orada olduğunuzu bilmiyor ve kendi aralarında önemli meseleler konuşuyorlar. Siz bir iş için yanlarına gittiğinizde bu konuşmalara şahit olursunuz. Bu durumda yanında konuşulanları istemeden dinlemek anlamı vardır. Daha açık bir ifadeyle kulak misafiri olduğumuzda o konuşulanları kasıtlı olarak dinlemiyoruz. Biz aynı yerde olduğumuz için konuşanlara yakınız, onların ne dediklerini tesadüfen duymuş oluyoruz. Bu tür durumlarla birçoğumuz gündelik yaşamda karşılaşıyoruz.

Çoğu zaman bir yere gidecek olduğumuzda onlardan habersiz içeri girdiğimiz oluyor. İçeride bulunanlar özel bir şeyler konuşuyor olabilir. yahut da kimselerin duymasını istemedikleri konular üzerinde görüş alışverişinde bulunuyor olabilirler. Biz de oraya vardığımızda ya da yakından geçtiğimizde içeride konuşulan şeyleri duymuş oluyoruz. Bu hissettirmeden duyma durumuna Türkçede kulak misafiri olmak diyoruz. Bazen de biz de aynı ortamdayız. Fraklı işlerle uğraşıyoruz. O sırada iki kişi kendi arasında fısıltı denecek kadar kısık sesle bir şey konuştuklarında biz başka şeyle ilgileniyor görünüp de hissettirmeden onları dinliyor olabiliriz. Bu da kulak misafiri olmaya örnektir. Duyduklarımız belki bizi alakadar etmiyor ancak bu konuşmalara tanık oluyoruz. Tabi bazı kötü niyetli kişiler duyduğu bu özel şeyleri koz olarak kullanabilir ama bu da hiç doğru olmayan bir yaklaşımdır.

Kısacası işimiz veya bulunduğumu ortam gereği başkalarının konuşmasını duymaktan kaçamıyoruz. İlla bir iş çıkıyor, bir yere girmemiz lazım geliyor. O anda içerideki insanların konuşmasını duyuyoruz. Bunlar günlük hayatın içinde sıkça yaşanan durumlardır. Kulak misafir olmayan hemen hemen kimse yoktur diye düşünüyorum. Çünkü gerek evde, gerek okulda, gerek iş yerinde hep bir aradayız. Hal böyle olunca birilerinin kendi arasında özel olarak konuştuğu şeylerden habersiz kalmamak düşünülemez. Mutlaka oradan geçiyoruz, bir şey almak için içeri giriyor, ya da kapı önünden geçtiğimiz oluyor. Bu durumda yakınımızda neler konuşulduğunu duyuyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski