Dünyadaki Her İnsanın Eşit Olması İçin Neler Yapılmalıdır Kompozisyon

Bu bölümde inceleyip fikir alacağınız metnin konusu: Bu etkinlik ile dünyadaki eşitsizliğin son bulması için düşünce üreteceğiz. “Dünyadaki her insanın eşit olması için neler yapılmalıdır?” konulu bir kompozisyonu defterinize yazınız.

İlk olarak dünyada insanların yaşantısına baktığımızda ciddi anlamda bir eşitsizlik görüyoruz. Bazı ülkeler gelişmiş durumda ve orada yaşayanlar her türlü nimetten faydalanırken, bazı ülkeler yoksulluk yaşıyor. Hatta birçok yerde insanlar içme suyu bile bulamıyor. Ülkesinde savaş olan insanlar can korkusu yaşıyor, yakınlarını kaybediyor, gelişmiş ve ekonomik seviyesi iyi ülkelerin insanları rahat bir hayat sürüyor, hayatını yaşıyor diyebiliriz. Bu tür örnekler dünyada eşitsizliğin boyutunu gözler önüne seriyor.

Her insanın eşit olması için öncelikle temel hak ve hürriyetlerinden faydalanması gerekiyor. Yani herkes insan olarak en güzel şekilde yaşama hakkına sahip olmalıdır. Benim düşünceme göre dünyadaki bütün ülkeler tek çatı altında buluşmalıdır. Yani tek elden sanki dünyada sadece bir tane ülke varmış gibi bir sistem kurulmalıdır. O zaman ayrı gayrı olmaz diye düşünüyorum. Bütün insanlar da aynı imkanlara kavuşur. Mesela gelişmiş bir ülkenin başkanı kendi halkının refahını düşünerek çeşitli projeleri hayata geçirir. Kendi ülkesinin insanlarının rahat etmesi için her şeyi yapar değil mi? Dünyadaki bütün liderler bir araya gelse, tek devlet sistemi konusunda anlaşsa, altı aylık veya bir yıllık dönemler halinde dünyayı farklı liderler yönetse çok iyi olur. Yani her bölgedeki ülke aslında aynı ülkenin valisi gibi davransa, böylece bütün eşitsizlikler ortadan kalkar görüşüne sahibim.

Ankara bir şehir ya, ilçeleri de Ankara'ya bağlı değil mi? Bütün ilçelerden genel olarak Ankara valisi sorumlu oluyor. Aynı böyle bir şeymiş gibi düşünebiliriz. Dünyadaki bütün ülkelerin liderleri oturup konuşsa, anlaşsa, birleşip tek bir ülke haline gelseler. Ondan sonra nerede yoksulluk ve açlık var, oraya yardım etseler, nerede çocuklar eğitim göremiyor, oraya okullar yapılsa, nerede içme suyu kıtlığı var, oraya su temin edilse gibi birçok örnek verebiliriz. Bunlar yapılırsa o zaman dünyadaki her insanın eşit olması hayali gerçekleşebilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski