Çınarlar Saksıda Yetişmez Kompozisyon

Bu bölümdeki metinden yola çıkarak çınarlar saksıda yetişmez sözü ile ilgili kompozisyon yazarken kısaca fikir alabilirsiniz.

Çınar dediğimiz köklü ve büyük bir ağaçtır. Saksı ise sadece küçük çiçeklerin yetişmesine uygun büyüklükte bir şeydir. Çınar için kökünü sağlam bir şekilde bağlayacağı toprak olmalıdır. Yani çınarın kökü bir saksıya hapsedilemez. Saksının da buna gücü yetmez.

Bu sözden birçok anlam çıkarmak mümkündür. Çınarı insan olarak düşündüğümüzde büyük ve önemli işler başaran insan anlamı aklımıza gelir. Böyle bir insanın yetişmesi içinde imkanların çok olduğu, ilim açısından zengin bir altyapıya sahi,p gelişmiş bir şehirde yaşamaları gerektiğini anlıyoruz. Ömür boyu nir köyde yaşayan, köyünden dışarı adım atmamış bir insanın okuyup büyük bir yerlere gelmesi düşünülemez değil mi? O kişinin köyden çıkması lise, üniversite okuması için bir şehre taşınması, oradaki eğitim olanaklarından aralıksız faydalanması ve kendini bilimsel anlamda geliştirmesi gerekiyor ki büyü
k adam olabilsin. İşte bu örnekte köyü bir saksıya, ilim tahsil ederek önemli yerlere gelen büyük insanları da çınara benzetiriz.

Bir şeyin iyi yetişip büyümesi için bulunduğu ortam ve sahip olunan imkanlar açısından elverişli olması gerekir. Zemini sağlam olan bir işten büyük şeyler yetişir. İnsan yetiştirmek de öyle kolay değildir. Bir insanın kendini yetiştirmesi için araştırma yeteneği olmalı, bulunduğu yerde ilim, sağlık, kütüphane, teknolojik olanakların hepsi olmalıdır. Neye gerek duyarsa onlara erişebilmelidir. Kültürel ve sosyal ilişkileri bakımından da faydalanacağı kişilere ulaşabilmelidir. Bütün bu zengin olanaklar içinde yaşayan bir insan büyük adam olarak köklü bir çınar gibi sağlam bir şekilde yetişir. Ancak imkanları sınırlı olan bir yerde yaşayan insanın büyümesi, kendini geliştirmesi için yeterli imkan olmadığı için çok fazla ileri gidemez. Bir yerden itibaren başarısı, yeteneği, gelişimi durur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski