Eğitim, Hayat Boyu Süren Bir Yolculuktur ve Hayatın En Büyük Armağanıdır Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metinden eğitim, hayat boyu süren bir yolculuktur ve hayatın en büyük armağanıdır (Albert Einstein) sözü işle ilgili konuşma sınavı için fikir alabilirsiniz.

Çoğumuzda eğitim hayatı dediğimizde sadece okula gittiğimiz ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteyi kapsayan yıllar aklımıza gelir. Oysa eğitim hayat boyu devam eden uzun soluklu bir süreçtir. Okul bitse bile davranış öğrenme işi her zaman devam ediyor. Eğitim de istenen davranışları insanlara kazandırma işi olduğuna göre doğumdan ölüme kadar geçen süreyi kapsıyor.

Hemen her gün bulunduğumuz ortamlarda, yaşadığımız olay veya durumlardan yeni şeyler öğreniyoruz. Biriyle tanışıyor, ondan bir şey öğreniyoruz. Bir yere gidiyoruz, orada daha önce hiç bilmediğimiz bir şeyler kazanıyoruz. Başımıza bir iş geliyor, önceden bilmediğimiz bir konuda çok faydalı şeyler öğreniyoruz. Görüldüğü gibi hayatın her döneminde yeni bir şeyler öğrenmek, davranışlarımızı olumlu yönde değiştirmek için çeşitli durumlar önümüze çıkıyor. İşte bunlar eğitimin hayat boyu süren bir yolculuk olduğunu doğrulayan işaretlerdir.

Armağan konusuna gelecek olursak armağan sevdiğimiz birinin bize jest olarak bir şey hediye etmesidir. Bir armağan edildiğinde kendimizi değerli hissederiz ve sevinir. Buna bağlı olarak yüzümüz gülümser. Eğitimin hayatın en büyük armağanı olması ise bize güzel ve doğru davranışlar kazandıran bir bilim alanı olarak insanı gerçek anlamda insan yapmasıdır. Yani bizler eğitim alarak iyiyi, doğru olanı, güzel olanı öğrenmiş oluyoruz. Kötü ve istenmeyen davranışlardan kurtulup iyi ve kendi ayakları üstünde durmasını bilen, aklı başında bir insan oluyoruz. İşte bu vasıflar hayatın eğitim yoluyla bize kazandırdığı armağanlardır diyebiliriz.

Sonuç olarak iyi ki eğitim denen bir alan var. Eğitimsiz olunca toplumda nasıl davranacağımızı öğrenmez, kaba saba bir insan oluveririz. Oysa eğitim sayesinde doğru düzgün, ince düşünceli, güzel davranışlar sergileyen bir insan olma yeterliliğine ulaşıyoruz. Bunlar insanlar için çok önemli kazanımlardır. O yüzden eğitim konusunu hayatın her döneminde önemsemeliyiz. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski