Bu bölümde cevabı açıklanan soru: Senin için yoktur farklı / Güçlü, güçsüz, haksız, haklı” dizeleri ile şairin vurgulamak istediği nedir? Bu açıklayıcı metni inceleyip fikir alabilirsiniz.
Şair kitabın her kesimden insan hitap ettiğini, hiç kimseyi konumuna göre ayırt etmediğini vurgulamak istemiştir. Yani kitabın insanlar eşti yaklaştığını ifade ediyor.
Toplumda güçlü, güçsüz haklı haksız herkes istedikten sonra kitap okuyabilir. Sen güçsüzsün kitap okumaya hakkın yoktur gibi bir şey olamaz. Kitap her insan için vardır ve okuyan herkes kitaptan kendine pay çıkarabilir.
Kitap insanlar arasında ayrım yapmayan, herkese kucak açan çok faydalı bir eserdir. İnsanların ilgisine göre farklı kitaplar okuması değişiklik gösterir. Ki neye ilgi duyarsa o konuda yazılan kitapları isteyerek okur. Zenginmiş, fakirmiş, haklıymış, haksızmış insanların bu gibi durumları kitap okumasına engel değildir.
Kitaba göre insanlar farklılıklarına göre sınıflandırılmaz. Herkes hangi durumda olursa olsun alıp eline kitap okuyabilir. Bu dizede şair kitabın kimseyi ayırmadığını, eşit bir anlayışla herkesin kitap okuyabileceğini vurgulamak istemiştir.
Etiketler:
7. Sınıf