Tartışmacı Anlatım ile İlgili Örnek Paragraflar

Bu bölümdeki paragraf örneklerini inceleyerek tartışmacı anlatım biçimi ile ilgili örnek paragraflar konusunda fikir alabilirsiniz.

Tartışmacı anlatım biçiminde yazar kendi savunduğu görüşü karşısındaki okuyucuya kabul ettirmek ister. Yani yazar kendi düşüncelerini savunur, karşı çıktığı görüşü çürütmeye çalışır. Burada konu ile ilgili örnekler verir, açıklamalar yapar, ispat yoluna gider, yeri geldiğinde okuyucuyu zor duruma düşürecek sorular bile sorabilir.

Örnek Paragraf 1: Bir öğrencinin sorumluluk kazanmasında ödev yapmanın çok da etkili olmadığını söyleyenlere karşıyım. Ödevini yapan bir öğrenci küçük de olsa bir sorumluk taşıyor. Bunu yerine getirince sorumluluk duygusu gelişiyor. Halbuki bazı insanlar verilen ödevlerin gereksiz olduğunu düşünerek aslında ne kadar büyük bir yanlış yaptıklarının farkında bile değiller. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum.

Örnek Paragraf 2: Akıllı telefonların çok faydalı olduğunu düşünenler var. Oysa akıllı telefonların faydasından çok zararı var. Günümüzde herkesin elinde bir akıllı telefon var. Bu da insanlar arası iletişimsizliğin önünü açan en büyük etkendir. Aynı aileden olup da birbiriyle konuşmayan, sohbet etmeyen insanların akıllı telefonu olması onlara bir yarar sağlamaz. Tam tersine samimiyet duygusunun yıkılmasına yol açar.

Örnek Paragraf 3: Öğrencilerin birçoğu sınav kaygısının başarıyı olumsuz yönde etkilediğini iddia etmektedir. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Oysaki sınav kaygısı her öğrencide olmalıdır. Çünkü sınav kaygısı öğrenciyi daha da dizginleyerek başarıya yaklaştırır. Sınav ile ilgili hiçbir kaygı taşımayanlar başarılı olmaya da uzaktır. Görüldüğü gibi içinde sınava dair kaygısı olanlar kendilerini çalışma konunda motive ediyor diyebiliriz.

Örnek Paragraf 4: Dersi dinlemeyip evde video izleyerek de derslerimiz öğreniyorum diyenlere şaşıyorum doğrusu. Doğru olan en iyi öğrenmenin dersi derste dinlemeyle gerçekleşmesidir. Her öğrenci bu anlayışa sahip olmalıdır. Hoca dersi anlatırken okulda dinlemek çok daha verimli olur. Anlamadığınız bir noktayı sıcağı sıcağına sorabilir, aklınıza takılan soruları çözüme kavuşturabilirsiniz. Evde internet aracılığıyla konu anlatımı dinleyince her şeyi eksiksiz olarak öğrenmek pek de mümkün değildir.

14 Yorumlar

  1. Daha kısa bir örnek isterdim

    YanıtlaSil
  2. Birazdaha kısa olursa iyi olur

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  5. Güzel😍💓

    YanıtlaSil
  6. bası kişiler biraz daha kısaltabilirsiniz yazmış gerçekten utanç verici bir durum yani zaten gayet kısa daha fazla kısaltılmasını istemek tembelliktir zaten internetten ödevi bakmakta utanç verici keşke herkes kendisi ödevi yapsa şahsen ben ödevi kendim yaptım siteleri kontrol ediyorum kendi yazımla bu örnekleri karşılaştırıp hatalı görmek için herneyse herkese iyi günler saygılarımla…

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski