Açıklama ile Tanımlama Arasındaki Farklar Nedir?

Açıklama ile tanımlama arasındaki fark nedir? Kısaca açıklayınız.

Açıklama bir konuda bir şeyler öğretmek amacıyla ayrıntılı bilgi verilmesidir. Tanımlama ise bir kavramın veya sözcüğün tanımını yapmaktır. Tanımlamayı “Bu nedir? sorusunun cevabından bulabiliriz.

Açıklamada birden fazla cümle kullanılır. Çünkü konu hakkında öğreticilik esas olduğundan birkaç cümle olabilir. Ancak tanımlamada tek bir cümle vardır, bu cümle de bir kavramın belirgin özellikleriyle ifade edilmesidir. Tanımlamada -dir, denir, adı verilir gibi ek ve kelimeler kullanılır. Açıklamada bunlar yoktur.

Örneğin şiir dizeler halinde yazılan duygu dolu eserdir dediğimizde tanımlama yapmış oluyoruz. Ancak şiirde dört mısra olur. Şiirler genellikle hece ölçüsüyle yazılır. Bazı şiirler serbest ölçüyle yazılır. Şiirlerin içinde ayrılık, özlem, sevgi, kahramanlık gibi konular işlenir dersek açıklama yapmış oluruz.

Başka bir örnek verelim. Tıpta yüze takılan koruyucu ekipmana maske denir. Bu tanımlama olur.
Maske farklı şekillerde üretilir. Bazıları üç katlıdır. En çok tercih edilen maske N95 maskelerdir. Genellikle doktor ve hemşireler takar. Burası da açıklama olur.

Gördüğünüz gibi bir kavramın bir cümle ile tanımı yapılıyorsa, o tanımlamadır. Ancak birkaç cümle ile ayrıntılı bilgi veriliyorsa, o da açıklama olur. İşte bu ikisi arasındaki fark böyledir.

4 Yorumlar

Daha yeni Daha eski