Uyku ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümde uykunun neden önemli odluğunu açıkladığımız metni inceleyerek konuşma sınavı için de yararlanabileceğiniz uyku ile ilgili kompozisyon yazısı adına kısaca fikir edinebilirsiniz.

Uyku insanın dinlemesini sağlayan çok önemli bir durumdur. İnsan sabah kalktığından itibaren çalışıp yorulduğu için uyumaya her zaman ihtiyacı vardır. Uyku insanın vücudunu ve beynini dinlendirir. Uyumayan kişi sinirli olur. Bu yüzden uykunun önemini anlatmaya kelimeler yetmez. Uyku hem sağlık hem de daha dinç olmak için çok gereklidir.

Uyku için en uygun saatler gece saatleridir. Gece uykusu ile gündüzü uykusu aynı etkiye sahip değildir. Gece uyuyan bir kişi dinlenmiş bir halde sabah uyanırken, gündüz uyuyanlar sersemlik yaşarlar. Gündüz uyuyup da sersemlik yaşayanların kendini toplaması çok güç oluyor. Kafası kazan gibi şişmiş oluyor ve hiçbir işe kendini veremiyor. Bundan dolayı gece uyumaya özen göstermek gerekir. Düzenli uyku etkili dinlenmeyi sağlarken, stresi azaltır, kan basıncını düzenler. Bu da kalp damar sisteminin daha sağlıklı olması demektir. Uykusuzluk ise kişiyi sinirli ve stresli yapar. Uykunun önemi ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda bu bilgilere ulaşmak mümkündür.

Uyku yetişkinler için olduğu kadar özellikle çocuklar için hayati öneme sahiptir. Çocukların daha sağlıklı büyümesi için uykuya da ihtiyaç vardır. Bunun için düzenli uyumak lazımdır. Sadece çocuklar değil yetişkin insanların da düzenli bir şekilde uyuması onların yararına olacaktır. Uyku sayesinde yeni güne daha dinç ve istekli başlarız. Uykusunu alan biri işinde daha başarılı ve verimli olur. Uykusunu alan biri dinlenmiş, iyimser, sabırlı, enerjisini toplamış biri olarak hayatın zorluklarıyla daha etkin mücadele edebilir.

Sonuç olarak sağlıklı yaşam için uykunun yeterli oranda alınması gerekiyor. Çünkü uyku sırasında vücut dinleniyor, önceki günden oluşan yorgunluğun atılmasına yardımcı oluyor, vücudun kendini, toparlamasını, enerji biriktirmesini sağlıyor. Kan basıncı uyku sırasında düzeliyor, kalp atış hızı ve vücut ısısı dengeleniyor, solunum yavaşlıyor ve insan sabah dinç bir şekilde kalkıyor. Hafızanın düzenlenmesi, zihinsel işleyiş biçimin sağlıklı devam etmesi ve fiziksel büyümesinin gerçekleşmesi için uyku çok önemlidir. Biz de bütün bunları göz önünde bulundurarak uykunun önemini bilmeli ve yeterli oranda uyumaya özen göstermeliyiz.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski