Âşık Veysel’in Beni Hor Görme Kardeşim Şiiri ile İlgili Kompozisyon

“Aşık Veysel’in Beni Hor Görme kardeşim şiiri ile ilgili kompozisyon” konusundan bahsedeceğiz.

Aşık Veysel, kardeşim konulu şiirinde herkesin eşit olduğunu anlatmak istemiştir. "Beni hor görme kardeşim, sen altınsın ben tunç muyum?" dizelerine baktığınızda kimsenin kimseden üstün olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Âşık Veysel çok doğru söylemiş. Hiçbir insan diğerinden üstün değildir. Herkes eşittir. Hayata bu açıdan bakmak gerekir. Kendimizi beğenip başkalarını hor görürsek yanlış yapmış oluruz. Âşık Veysel, herkesin aynı dünyada yaşadığını, sahip olunan özelliklerin herkeste aynı olduğunu ifade etmiştir. Bütün insanlar ister zengin, ister fakir mezara girecektir. Şu zengin, ölmeyecek diye bir şey yoktur.

Sonuç olarak bu dünyada kimsenin kimseye bir üstünlüğü yoktur. Kibre kapılıp da kimseyi hor görmemeliyiz. Çünkü biz de insanız, onlar da insan. Herkesin eşit olduğunu bilerek hareket etmek insana yakışan en güzel tutumdur. Yoksa başkalarını hor görmeye devam edersek insanlığa yakışmayan, çok kötü bir davranışta bulunmuş oluruz.


Bütün insanların topraktan geldiğini ifade eden “Beni Hor Görme Kardeşim” şiirine kulak vermeliyiz. Aşık Veysel sen altınsın, ben tunç muyum derken senin benden bir farkın yok, sen nasılsan ben de öyleyim, yani beni hor görmene gerek yoktur, demek istiyor. Biz de bu bakış açısına sahip olmalıyız diye düşünüyorum. Kısacası kendimizi başkalarından üstün görme gibi bir yanlışlığa düşmemeli, hoşgörü, sevgi, saygı ve kardeşlik içinde yaşamalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski