İklim İnsanın Kişiliğini Etkilemez ile İlgili Münazara

İklim İnsanın Kişiliğini Etkilemez ile İlgili Münazara

Bana göre iklim insanın kişiliğini etkilemez. Çünkü kişilik doğuştan gelen bir karakterdir. Yani insanlar doğduğunda kişiliği de gelişmiş olur. Daha sonra hayatta iletişim halimdeki yakın çevresi onun kişiliğinin gelişimine etki eder. İklimin kişiliğin üzerinde hiçbir etkisi olamaz.

İklim insanın kişiliğini etkileseydi Akdeniz Bölgesi'nde yaşayan bütün insanlar sıcakkanlı olurdu. Veya Karadeniz Bölgesi her mevsim yağışlı olduğu için havası genellikle bulutlu ve kapalıdır. Bu durumda Karadeniz insanı karamsar bir kişiliğe sahiptir diyemeyiz. Başka bir örnek vermek gerekirse Erzurum sert ve soğuk bir iklime sahiptir. O zaman oradaki bütün insanların da sert olması gerekirdi. Oysa Erzurumlu olup da nice sıcakkanlı, sakin yapılı, samimi, tanıdıklarım var. Buradan anlıyoruz ki iklimin insanın kişiliği üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

Kişilik insanın huyudur, karakter özellikleridir. Bu anlamda kişilik bir insanın benliği demektir. Yani sorarım size iklimin kişilikle nasıl bir alakası olabilir ki? Sonuç olarak ister sert iklimde olsun, ister daha sıcak ve ılıman iklimlerde olsun iyi, sakin, sinirli insan her yerde olabilir. İklimi sıcak diye oranın insanı iyi huylu veya sakin olacak diye bir şey yoktur.

Sonuç olarak insanın kişiliğinin şekillenmesinde iklimin pek bir etkisi yoktur. Soğuk veya sıcak iklimlerde yaşayıp da iyi veya kötü olan bir sürü insan vardır. Bu yüzden iklim insanın kişiliğini etkiler mi, etkilemez mi, diye sorarsanız benim görüşüm şudur: İklim insanın kişiliğini etkilemez.

4 Yorumlar

  1. ama savunduklarını hemen çürütürler

    YanıtlaSil
  2. iklim insan kişiliğini aynı yönden etkileyecek diye bir şey yok farklı açılardan da etkileyebilir...

    YanıtlaSil
  3. İbn Haldun ve Montesquieu düşünürlerinin kaynaklarıyla beraber kolayca çürütülebilir. Kaynak lazım bize.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski