İnsanlarla İlgili İlk İzlenim mi Yoksa Zaman İçindeki İzlenimler mi Daha Gerçekçi Bilgiler Verir Sorusundan Hareketle Tartışma

Bu bölümde kısaca anlattığımız kompozisyon sorusu: İnsanlarla ilgili ilk izlenim mi yoksa zaman içindeki izlenimler mi daha gerçekçi bilgiler verir?” sorusundan hareketle sınıfınızda bir tartışma düzenleyiniz.

Bana göre insanlarla ilgili ilk izlenim onları doğru bir şekilde tanımak için yeterli değildir. Ben insanlarla ilgili zaman içindeki izlenimler daha gerçekçi bilgiler verir görüşünü destekliyorum. Çünkü zaman içinde insanları daha açık ve net olarak tanıyabiliriz. Biriyle ilk karşılaştığımızda kıyafetine, konuşma tarzına bakarak bir izlenim ediniriz ama bunlar çok gerçekçi sayılmaz. Kişiyi iyice tanımak için uzun zaman bir arada yaşamak gerekiyor.

Herhangi bir durumda vereceği tepkiler, davranış tarzları, asabi olup olmaması, güven vermesi gibi konular ilk izlenimle öğrenilemez. Bunları insanlarla beraber zaman geçirdikçe anlıyoruz. Dolayısıyla bulunduğumuz ortamlardan, yaşanmışlıklardan insanları zaman içinde tanımak daha gerçekçidir. Açıkçası insanları gerçek anlamda tanımak için birlikte belli bir zaman geçirmek her zaman bizlere onlar hakkında gerçekçi bilgiler verir. Yoksa ilk izlenime göre bakarsak, kişinin konuşması güzel olabilir, giyim kuşamı düzgün olabilir. Bunlar o kişi hakkındaki, ilk izlenimlerimizi oluşturur. İlk izlenimlere göre kişinin gerçekte nasıl biri olduğunu tahmin etmeye kalktığımızda aldanmış olabiliriz. Önemli olan kişiyi daha yakından tanıyabilmektir. Bu nedenle insanları zaman içinde daha yakından ve gerçek anlamda tanıyabilir, değerlendirebiliriz.

Kısaca özetleyecek olursak insanlar ile ilgili gerçek bilgiler zaman içinde elde edilir. İlk izlenim sırasında kişinin o anki ruh haline bağlı olarak gerçek kimliğini anlayamayız. İyi biridir fakat o anda sinirli bir anındadır. Hemen ilk izlenime göre o kişiye kötü biri diyemeyiz. Veya kıyafetleri düzgün diye iyi biri sanabiliriz. Aslında çok kırıcı biri olabilir. Bu yüzden ne olursa olsun ilk izlenime göre insanlar hakkında değerlendirme yapmak yanıltıcı olur. Kısacası insanlarla ilgili gerek bilgileri zaman içindeki izlenimler verir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski