Komşusu Açken Tok Yatan Bizden Değildir ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelerken komşusu açken tok yatan bizden değildir sözüyle ilgili konuşma metni, kompozisyon yazısı için kısaca fikir edineceksiniz.

İnsanlar yanı başında her zaman birlikte yaşadığı komşularının maddi durumunu, bir deri olup olmadığını gözetmelidir. Komşusu ekonomik anlamda zor durumdaysa ona el uzatmalıdır. Bizim maddi gücümüz iyi, komşununki kötüyse akşam kafamızı yastığa rahat koymamalıyız. Onlar için bir şeyler yapmalıyız.

Bir evin komşusu olmadan tek başına yaşaması çok zordur. Yani yakınımızda bir komşu olursa, bir şeyleri paylaşmak da anlamlı olur. Bu noktada komşumuzun bir şeye ihtiyacı var mı, yok mu onu bilmek gerekir. Biz maddi olarak iyi bir durumdaysak, komşumuzun maddi durumu yetersizse buna rağmen onlara yardımcı olmuyorsak gerçek manada mümin sayılmayız. Komşuluğa önem vermeli, komşuluk haklarına riayet etmeliyiz. Dinimiz de komşuluğa büyük önem vermektedir. Peygamberimizin bu hadisine kulak vermeliyiz. Yani komşularımıza muhtaç oldukları anda elimizden gelen yardımı yapmalıyız.

Komşularımızla yardımlaşmanın toplum hayatında ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz. Zaten komşuluğun temelinde ihtiyaç durumunda birbirine destek olmak vardır. Komşularımızın derdine ortak olmalıyız. Çünkü komşuluk bunun için vardır. Bizim bir şeye ihtiyacımız olduğunda ilk olarak komşumuzun evine gideriz. Sevinçlerimizi, üzüntülerimizi her şeyden önce onlarla paylaşırız. Dolayısıyla toplumsal dayanışmanın kaynağı komşuluktan beslenir. Bu birliktelik bizleri daha güçlü kılar.

Sonuç olarak komşularımızın durumundan haberdar olmalıyız. Onların bir şeye ihtiyacı olup olmadığını bilmeliyiz. Komşularımızın zor günlerinde onlara maddi manevi her anlamda yardımcı olmalıyız. Kısaca ifade etmek gerekirse Müslüman olan biri komşusunun zorda kalmasını istemez, sıkıntılarına çare olmaya çalışır, komşusuna zor günlerde destek olur.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski