Hoşgörülükte Deniz Gibi Ol Sözünün Anlamı Nedir?

Bu bölümde inceleyip araştırmanız için fikir alacağınız metnin sorusu: Hoşgörülükte deniz gibi ol sözünün anlamı nedir? Konuyla ilgili görüşlerinizi kısaca açıklayınız. Kompozisyon yazısına uygun bir başlık koyunuz.

Hoşgörü bize garip gelen, alışık olmadığımız, bir yabancıya, farklı bir şeye karşı tahammülkar olmadır. Yani bizim için aykırı olan bir şeyi hoş görmek ve onu kabullenmektir. Böyle davrandığımızda ortamda bir gerginlik falan çıkmaz. İnsanlarda olması gereken erdemli davranışlardan biri de hoşgörüdür. Hoşgörü sayesinde hayatımız anlam kazanır, daha güzel bir duruma gelir. Çünkü hoşgörü insan ilişkilerinin sağlam temeller üzerine kurulmasının teminatıdır.

Hoşgörülükte deniz gibi olmak insanların hayatında önemli bir yere sahiptir. Bundan dolayı hoşgörülü insanlar daha çok sevilir, daha iyi iletişim kurarlar. Mevlana hoşgörülükte deniz gibi ol derken hoşgörü anlayışında deniz gibi uçsuz bucaksız ol demek istemiştir. Yani sınırsız bir hoşgörü anlayışına sahip olmamızı öğütlemiştir. Biz de hayatımızda her alanda hoşgörü olmaya çalışmalıyız. Kim olursa olsun herkesi hoşgörüyle karşılamalıyız.

Denizin uçsuz bucaksız olması insan açısından sınırı olmayan bir anlayışı kastetmektedir. Hoş görünün denize benzetilmesi bu yüzdendir. Deniz uçsuz bucaksızdır. Bizim de hoşgörümüzün bir sınırı, bitiş noktası olmamalıdır. Karşılaştığımız yabancı insanlar, farklı durumlar belki bize itici gelir. Onları yadırgarız, aramızda bulunmaları hoşumuza gitmeyebilir ama hoşgörüyle yaklaştığımızda bunlara sesimizi çıkarmayız, tahammül etmeyi öğreniriz. Dolayısıyla insanların bir arada uyum içinde yaşaması adına hoşgörü gereklidir.

Hoşgörü anlayışlı olmayı, bizden farklı olanlara karşı iyi davranmayı, sevgi ve saygıyı gerektiren çok gerekli bir davranıştır. Hayatımızın her aşamasında hoşgörülü olmaya çalışmak daha sağlıklı bir iletişim kurmamızı sağlar. Sonuç olarak hoşgörü farklılıklara karşı saygılı olmayı, bazı kusurları hoş görmeyi ifade eden erdemli bir davranıştır. Kısacası insanlarla iyi ilişkiler kurmayı sağlayan hoşgörüyü yaşantımızın her anında uygulamakta fayda vardır.

11 Yorumlar

Daha yeni Daha eski