Tevazu ve Alçak Gönüllülükte Toprak Gibi Ol Kompozisyon

“Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol kısaca anlamı nedir?” Konu ile ilgili kompozisyon yazımı aşağıdan okuyabilirsiniz. Yazıya kısaca etkileyici bir başlık koyunuz.

Tevazu, insanın alçakgönüllü olmasıdır. Toprak da üzerinden her gün gelen geçen olmasına karşın susmayı bilen, attan almayı bilen, alçakgönüllülük örneği sergilemesiyle bilinir. Bir insanın tevazu ve alçakgönüllü olması toprak gibi olması demektir. Toprak gibi ağırbaşlı olmaktır.

Tevazu sahibi olmak kendini beğenmişliğin tam tersidir. Bu açıdan baktığımızda insan ilişkilerinde tevazu ve alçakgönüllü olmanın ne kadar önemli b,r şey olduğunu açıkça görebiliriz. Toprak ağırbaşlı, sakin, kendini beğenmeyen özeliğiyle biz insanların örnek olması gereken bir şeydir. İşte Mevlana toprağın bu özelliğini bildiği için “Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.” demiştir.

İnsanın tevazu sahibi biri olması ona hayatta birçok açıdan olumlu dönüt sağlar. Yani öyle biri insan ilişkilerinde daha iyi bir yere gelir. Çevresinden saygı görür. Zira onun alçakgönüllüğü diğer insanları etkiler. Yani insan ilişkilerinde kendimizi beğenmemeli, karşılaştığımız anlaşmazlık durumlarında sabırlı olmalıyız, alttan almayı bilmeliyiz. Kısacası tevazumuzla birlikte yapıcı olmalıyız.

Sonuç olarak bütün insanlar eşittir. Kimsenin kimseden bir üstünlüğü yoktur. Hayatımızda herkesi eşit olduğunu bilerek, kendimizi beğenmeden yaşamalı ve ağırbaşlı olmaya özen göstermeliyiz. İşte alçak gönüllü olmak bu demektir. Kısacası tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi olmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski