Ya Olduğun Gibi Görün Ya da Göründüğün Gibi Ol ile İlgili Kompozisyon

Mevlana’nın “Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol sözü ile ilgili kompozisyon” yazınız.

İnsanın içi dışı bir olmalıdır. İçimiz ne ise dışımız da aynı olmalıdır. Yani sözlerimizde ve davranışlarımızda tutarlı olmalıyız. Böyle olursak insanların güvenini kazanmış oluruz. Bunun tam tersi durumda sözümüz farklı davranışlarımız farklı olursa kimsenin bize güvenmesini de bekleyemeyiz.

Mevlana’nın “Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.” sözü insanın içiyle dışının aynı olması gerektiğini vurgulamaktadır. Görünüşte iyi olan biri aslında içten içe kötü ise bu durum çok yanlıştır. Nasılsak öyle olmalıyız. Dış görünüşümüzle iç dünyamız aynı olmalıdır.

Mesela gerçekte çok fakir biri isek görünüşte zengin gibi davranırsak bu insanlarla olan iletişimimizi de olumsuz yönde etkiler. Olduğumuz gibi görünmezsek, herkes bizden uzaklaşır. Dolayısıyla gerçekte ne isek insanlara da o yüzümüzü göstermeliyiz. Dışarıdan bakınca farklı ancak iç dünyamızdaki kişiliğimiz farklı olmamalıdır. Ne isek öyle görünmeliyiz.

Başka bir örnek vermek gerekirse aslında başkalarının arkasından iş çeviriyorsak ancak dışarıya iyi niyetli biriymiş gibi görünürsek bu da çok yanlış bir tutum olur. Gerçekte nasılsak dış dünyaya karşı da öyle olmalıyız. Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol sözü bunu anlatmak istiyor.

4 Yorumlar

Daha yeni Daha eski