Bakmak ile Görmek Arasındaki Fark ile İlgili Kompozisyon

Etkinlik: Bakmak ile görmek arasındaki fark ile ilgili kompozisyon yazınız.

Bakmak ve görmek arasındaki fark nedir, bakıp da görmemek, görüp de bakmamak mümkün müdür soruları bir süredir insanın zihnini kurcalıyor. Bana göre bakmakla görmek birbirinden farklı şeylerdir. Bakmak bir tarafa doğru yönelerek gözle oraya bakmak şeklinde tanımlanabilir.

Görmek işi baktığımız yerde ne olduğunun farkına varmaktır. Yani aslolan arka plan ne varsa onu görebilmektir. Bu açıdan bakarsak bu iki kavram arasında fark olduğunu anlayabiliriz. Mesela bazı fotoğraflara baktığımızda hepimiz aynı şeyleri göremeyiz. Yani burada asıl söylemek istediğim iki resim arasındaki farkı bulun veya bu fotoğrafta ne görüyorsunuz gibi sorularla karşılaşıyoruz.

O zaman o resim veya fotoğrafa bakan herkes aynı şeyi göremiyor. Bu da insanın yaşıyla, tecrübesiyle alakalı olan bir şeydir. Her insan baktığı yerde ne olduğunu göremez. Kimileri bir yere bakmak ile sadece bakmış olur. Kimileri ise baktığı yerde ne olduğunu hem gözüyle hem de kalbiyle görür.

Kalp gözü diye bir şey vardır. İşte asıl görme olayı kalp ile gerçekleşmektedir. Bu da insanın hisleriyle, bakış açısıyla, farkındalık ruhuyla, bilgi birikimiyle ilgili olan bir durumdur. Sonuç olarak bakmak ile görmek birbirinden tamamen farklı şeylerdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski