Bir Baş Soğan Bir Kazanı Kokutur Kompozisyon

“Bir baş soğan bir kazanı kokutur atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon konusunu kısaca açıklayacağız.

Soğan kokusuyla etrafı rahatsız eden bir bitkidir. Bir ortamda küçük bir soğanı soyduğunuzda oranın tamamının havası kötü kokar. İnsanların toplu olarak bulunduğu bir yerde yaşanan küçük bir tartışma, aksilik de oranın tadını kaçırır. Herkes bu durumdan olumsuz etkilenir. Bu sözde aslında hem gerçek hem mecaz anlam vardır. Bir yerde küçük bir olumsuzluk olursa, oranın tamamına etki eder.

İyi geçim olan bir yerde aksi biri çıkar, istenmeyen bir şey yapar ve ortamın havası bozulur. Bu tıpkı sinek küçüktür mide bulandırır sözünün anlamına benzemektedir. İşte öyle bir anda ortamda gerilmeler yaşanır. Herkesin ağzının tadı kaçar. Bu tür durumlar istenmeyen bir görüntü oluşturur. O zaman kimsenin ağzını bıçak açmaz. Oraya gergin bir hava hakim olur. Herkes çalışma ortamının huzurlu olmasını ister değil mi? Bulunduğumuz yerde insanlar iyi geçiniyorsa, herkes güzelce anlaşıyorsa orası tam da huzurlu bir yerdir. Ancak bir kişi huysuzluk edince bütün bu güzelliği berbat etmeye yeter.

Örneğin öğretmen huzurlu bir şekilde ders anlatıyor olsun. Bütün öğrenciler öğretmeni saygılı, sessiz ve dikkatli bir şekilde dinlerken, içlerinden birisi öğretmene saygısızca davranırsa, sınıfın huzuru kaçacaktır. Bu kötü davranışın etkisiyle sınıf ortamı tuzla buz olur. İşte bir baş soğan, bir kazanı kokutur atasözünü örnek üzerinden böyle açıklayabiliriz.

Sonuç olarak bir baş soğan bir kazanı kokutur atasözünün kısaca anlamı, kötü bir kişi, kötü bir davranış veya kötü bir sözün bir topluluğun uyumunun, havasının bozulmasına neden olmasıdır. Böyle bir şeye sebebiyet vermekten kaçınmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski