Meyve Veren Ağacı Taşlarlar Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek 2 dakikalık konuşma sınavı için meyve veren ağacı taşlarlar atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazınız için kısaca ilham alabilirsiniz.

Meyve veren ağaç, yaptıklarıyla, başarılı ve iyi çalışmalarıyla sivrilen insanlar demektir. Onların bu başarısı etrafındakilerin dikkatini çeker ve istememezliğe yol açar. Toplumdaki diğer insanlar içten içe bu durumdan rahatsız olur ve onların bu başarısını kabullenmezler. Yani burada iyi ve başarılı özellikleriyle öne çıkan kişi hakkında bir çekememezlik, kıskançlık durumu söz konusudur.

Üretken insanlar daha çok sivrilir. Bu da başkalarını rahatsız eder. Bunun üzerine o kişiyi kötülemeye kalkanlar çoğalır. Çünkü ortada bir çekememezlik vardır.Meyve veren ağaç taşlanır atasözünün anlamı mecaz anlam ifade etmektedir. Bu atasözüyle kastedilen aslında toplumda belli bir konum edinmiş, bilgili, beceri sahibi ve başarılı kişilerin kıskanılması, eleştiri ve saldırıların hedefinde olması şeklinde ifade edilebilir.

Genel olarak toplum içinde belli bir konuma gelen, işinde başarılı olan, çevresine örnek olan kimseler diğerleri tarafından istenmez hatta kötülenirler. Öyle sıradan kimselerle pek uğraşan olmaz. Ama toplumda bir konum edinmiş, bilgili, becerikli ve başarılı kimse kolayca hedef olur; hücumlara maruz kalır. Çünkü onun toplumdaki konumu kimilerinin kıskançlık duygularını açığa çıkarır.

Sonuç olarak başarılı insan her yerde saldırılara maruz kalabilir. Burada diğer insanların onu istememesi söz konusudur. Çünkü başarılı olan biri herkesin gözünde yükselir, itibar kazanır. Bu da etrafındakilerin onu istememesine yol açar. Yani başarılı, verimli, insanlara hizmeti ve yararı dokunan bir kişi meyve veren bir ağaç gibidir, Çevresindekiler de onun bu başarısından rahatsız olurlar, kıskançlığa kapılırlar ve onun açığını aramaya çalışarak eksik yönlerini öne sürerler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski