Öğrencilerin Kitap Seçimine Müdahale Edilmemelidir Konulu Münazara

“Öğrencilerin kitap seçimine müdahale edilmemelidir konulu münazara” ile ilgili olarak duygu ve düşüncelerimizi kısaca paylaşacağız.

Çocukların kitap seçimine karışılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü her çocuk kendi ilgi ve yeteneklerine uygun kitapları okumak ister. Bu yüzden öğrencilere kitap seçimi ile ilgili olarak müdahale edilmemelidir. Asıl amaç çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmaktır değil mi? O zaman çocuk hangi kitabı almak istiyorsa yaşına uyun olarak onlar alınmalıdır. Aileler hayır sen bunu okuma, şunu almalısın diye müdahalede bulunursa o zaman çocuğun kitaba bakışı olumsuz yönde değişir. Okuyacağı varsa da okumaz.

Çocuğa aileler kitap seçerse, çocuk o kitabı belki de beğenmeyecektir. Bunun sonucunda öğrenci kitap okumaya karşı soğuyacak ve kitap okuma alışkanlığını kazanamayacaktır. Böyle olmaması için öğrencilerin kitap seçimine karışılmamalıdır. Bazen büyükler bilinçsizlik edip kendi beğendiği kitabı alabilir. Ama bu kitap çocuğun seviyesine uygun mu diye düşünmez. Sevmediği veya korku, şiddet gibi olumsuz örnek içeren kitaplarla tanışan çocuk doğal olarak buna tepki verir.

Öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak elbette çok güzel bir şeydir. Ancak öğrencilere okuyacakları kitabı kendilerinin seçmesi sağlanmalıdır. Her öğrenci farklı özelliklere sahip olduğu için beğendiği kitapları kendileri seçmek ister. Bu noktada aileler sadece yol gösteren olmalıdır. Kitapçıya beraber gitmeden önce çocuğun ilgi alanlarını iyi öğrenmelidir. Oraya gittiklerinde kesinlikle karışmamalı, bu seçini çocuğun yapmasını sağlamalıdır. Bu anlamda kitap seçimi konusunda öğrenciye müdahale edilmesi onun kitaptan uzaklaşmasına neden olur. Büyüklerin bu konuda son derece anlayışlı olması öğrencinin yararına olacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski