Atatürk'ün Ben Sporcunun Zeki Çevik ve Ahlaklısını Severim Sözünün Açıklaması

Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklı olanını severim.” sözü hakkındaki düşüncelerinizi anlatınız.

Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklı olanını severim.” sözü bir sporcunun zeki yani aklını kullanabilen, düşünebilen, çevik yani hareketli, hızlı, kolay davranabilen biçimde ve ahlaklı olması gerektiğini ifade ediyor. Bu sözden anladığım sporcu zeki, çevik ve ahlaklı olursa sevilir düşüncesidir.

Atatürk, sporda sadece zekâ ve çevikliğin değil ahlakın da önemsenmesi gerektiğini vurgulamıştır. Sporda ahlak konusu belki de en önemli konulardan biridir. Çünkü yenme uğruna hileye başvurmak sporcuya yakışmayan bir harekettir. Şöyle bir düşündüğümüzde sporda doğruluk ve dürüstlük gerçekten de çok önemlidir. Sporda dürüstlüğe önem vermek ahlakın gereğidir diye düşünüyorum. Mesele galip veya mağlup olmaktan ziyade ahlaka uygun davranmaktır. Her sporcu ilgilendiği spor dalında başarılı olmayı, yani kazanmayı hedefler. Bu uğurda zekâ kullanımı ön plana çıkar. Ayrıca çevik olma özelliği yani çabuk davranma da sporda başarı getirir. Zeki ve çevik olmanın yanı sıra bir de ahlaklı olan sporcu tam anlamıyla başarıyı yakalar ve herkes tarafında sevilir.

Sonuç olarak bir sporcu çok çalışmalı çevik bir vücuda sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra zekasını ortaya koymalıdır. Anlık kararları o an kıvrak zeka ile verebilmelidir. Bir de ahlaka uygun davranırsa herkes tarafından sevilen biri olur. Kısacası hayatın her alanında olduğu gibi sporda da ahlak son derece büyük önem taşımaktadır.

1 Yorumlar

  1. biraz kısa olmuş sürekli aynı şeyi anlatmışsınız

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski