Çizgiyi Aşmak Deyiminin Anlamı Nedir?

Bu bölümdeki kompozisyon yazısını inceleyince “Çizgiyi aşmak deyiminin anlamı nedir?” sorusuna cevap verecek düzeyde kısaca fikir edineceksiniz.

Çizgiyi aşmak deyimi ne anlama geliyor diye düşünüyorsanız şöyle söyleyeyim: Çizgiyi aşmak, hal ve hareketlerinde, davranışlarında ölçüyü kaçırmak, haddinden fazlasını yapmak, birilerini kızdırmak, artık müsamaha yani hoşgörü gösterilemeyecek şekilde davranmak anlamlarına gelir.

Siz de çizgiyi aşmak deyiminin anlamına uygun durumlarla kendi hayatınızda veya çevrenizde mutlaka karşılaşmışsınızdır. Mesela başkalarını rahatsız eden, onları sinirlendiren haddimizi aşan davranışlar ya yapmışızdır, ya da çevremizdeki kişilerde bu davranışlara şahit olmuşuzdur. Davranışlarımızın da bir ölçüsü olmalıdır. Haddi aşan davranışlar istenmeyen tepkiler almamıza neden olacaktır. Bu tepkiler de son derece haklıdır.

Bazen insanlarla iç içeyken nerede duracağımızı bilemeyiz. Bir şey yaşanır, o konuda bizim tavrımız çok yanlış olabilir. Hiç yapmamız gereken bir şey yaparız. Yani davranış olarak ileri gitmiş oluruz. Bu tutumumuz karşımızdaki kişilerin sinirlenmesine yol açar. İşte kimsenin istemediği, anne, baba ve büyüklerimizin, başka insanların hoşuna gitmeyecek veya onları kızdıracak davranışlarda bulunmak çizgiyi aşmak demektir.

Evde anne babamızı sinirlendirecek bir davranışta bulunduğumuzda onlar bizi; çizgiyi aşma, çizgiyi aştın gibi ifadelerle uyarırlar. Okulda öğretmenimize karşı geldiğimizde, haylazlık ettiğimizde, saygısızlık yaptığımızda öğretmenlerimiz bizi artık sen fazla oldun, haddini aştın, çok ileri gittin şeklinde uyarırlar. İşte bu anlamlar çizgiyi aşmak deyiminin anlamıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski