Özür Dilemek ile İlgili Kompozisyon

Özür dilemek ile ilgili kompozisyon yazınız fikir edinmek üzere bu bölümdeki kompozisyon metnini inceleyebilirsiniz. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.

İnsan birini üzdüğünde, başkalarına kötü ve kırıcı davrandığında üzerinden biraz zaman geçince bunun rahatsızlığını ve vicdan azabını içinde yaşar. O anda gidip hemen ilgili kişiden özür dilemek doğrusudur. Özür dilemeyi bilmek gerekir diye düşünüyorum. Aslında biz de dâhil bir hata yaptığımızda karşı taraftan özür dilemekte oldukça zorlanıyoruz. Ben niye özür diliyorum ki diye düşüncelere kapılıyoruz. Bu düşünce yanlış bir düşüncedir.

Özür dilemek bizi hiçbir zaman küçültmez, aksine yüceltir. Bu yüzden gurur yapmadan özür dilemeliyiz. Özür dilemek ile ilgili erdemli bir davranıştır derler. Yani özür dilemek iyi bir şeydir. İnsan olduğumuz için yaradılıştan gelen hata yapma gibi bir durumumuz var. Hata yapmak, yanlış bir davranışta bulunmak bu açıdan baktığımızda çok normaldir. Burada önemli olan hata yaptığımızı kabullenmek ve incittiğimiz, kırdığımız karşı taraftan uygun bir şekilde özür dilemektir.

Hepimiz insanız ve bazen ister istemez hata yapabiliyoruz. Bu durumda özür dilemek gerekiyor. Özür dilemek bize ağır gelse de bu erdemli davranışı yapmalıyız. Hatta özür dilemek en büyük erdemdir diye bir söz vardır. Bundan dolayı hata yaptığımız durumlar için özür dilemesini bilmeliyiz. Özür dilemekten kaçınırsak aslında böbürlenmiş oluruz. Yani özür dilememek kendini beğenmişlikten kaynaklanır.

Sonuç olarak pişman olduğumuz bir şey yaptığımızda, birilerini incittiğimizde, ağzımızdan kırıcı bir söz çıktığında muhatabımızdan özür dilemeliyiz. Özrümüz kabul edilir veya edilmez bilemeyiz ama en azından bir insanlığımızı gösterelim değil mi? Kısacası özür dilemek insanlarla ilişkilerimizi düzeltmek bakımından çok önemlidir. Hem bizi karşı tarafın gözünde daha da yücelten bir davranıştır. O yüzden özür dilemeyi gerektirecek bir durum oluşursa bundan kaçmamalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski