Açlıktan Nefesi Kokmak Deyimi ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyince açlıktan nefesi kokmak deyiminin anlamı ile ilgili kompozisyon yazacak düzeyde fikir edineceksiniz.

TDK’ye göre açlıktan nefesi kokmak deyiminin anlamı kısaca yoksulluk içinde bulunmaktır. Bir insan yoksulluk çekiyorsa, elinde parası yoksa yani maddi açıdan durumu iyi değilse, kişinin o zor durumunu belirtmek için açlıktan nefesi kokuyor derler. Bunu ancak yaşayan daha iyi anlar. Hepiniz de çevrenizde yoksulluk çeken kişiler görmüşsünüzdür. Onlar bu hayatta maddi açıdan birçok konuda zorlanmaktadır.

Mesela fakir bir ailede baba eve birçok şey almak isteyebilir. Ancak durumları elverişli olmadığı için yoksulluktan bir şey alamaz. Bunu büyükler anlayabilir ama küçüklere bu durumu anlatamazsınız. Çünkü küçükler istedikleri her şeyin alınmasını ister. Elde avuçta bir şey olmayınca baba ne yapsın. Para var mı, yok mu küçükler anlamaz, bilmez. Tabii ki babalar hem eve çeşitli eşyalar almak ister hem de çocuklarına yeni elbiseler, ayakkabılar almak ister. Onlar çocuklarının gönlünü hoş tutmak ister. Fakat yoksulluk buna izin vermeyebilir. Yani yoksullukla boğuşan bir baba ne yapabilir ki? İşte bu gibi durumları yaşayan kişiler için açlıktan nefesi kokuyor deyimi kullanılır. Parasızlık insana hayatı zehir eder. Yokluk çekmek bu anlamda çok zordur. Çünkü  bir şey almak istiyorsunuz, onu alma imkanınız yoktur.

Sonuç olarak insanların evi, ailesi, çocukları ve kendi geleceği için maddiyata ihtiyaçları var. Bunun için bir işte çalışıyor olmak çok önemlidir. Çünkü işiniz olursa ihtiyaçlarını gidermek için elinizde bir para olacaktır. Bu kazanç sayesinde kimseye muhtaç olmadan hayatınızı yaşama imkanı elde edersiniz. İşiniz yok ve para kazanamıyorsanız o zaman kendinizi yokluğun ortasında bulursunuz. Bu da ekonomik açından çok sıkıntı çekeceğiniz anlamına gelir. Bu yüzden açlıktan nefesi kokmak insanlara hayatın acımasız yüzünü de gösteren bir deyimdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski