Biçtiğini Beğenmiyorsan Ektiğine Bakacaksın Atasözünün Anlamı Nedir?

Biçtiğini beğenmiyorsan ektiğine bakacaksın atasözünün anlamı nedir? Kompozisyon şeklinde kısaca açıklayınız.

İyi veya kötü ne ekiyorsak işin sonunda ona göre bir ürün elde ederiz. Tabi, biçtiğini beğenmiyorsan ektiğine bakacaksın atasözü mecaz anlam taşımaktadır. Burada anlatılmak istenen asıl konu insan hayatı ile ilgilidir.

Biz hayatta ne yapıyorsak bunun sonuçları karşımıza çıkacaktır. İnsanlara faydalı biçimde yaklaşıyorsak, ileride bir gün faydasını görürüz. Birine zor gününde sahip çıkıyorsak, bir güne bize de kol kanat geren olur. Ancak biz toplum içinde olumsuz durum ve davranışlarla karşılaşıyorsak ilk olarak kendimizi sorgulamalıyız diye düşünüyorum. Demek ki biz iyi şeyler yapmamışız, iyi şeyler ekmemişiz ki biçtiğimiz de beğenmediğimiz bir şey oluvermiş.

Biçtiğimiz ürünün kaliteli, iyi veya beğeneceğimiz bir halde olması için ektiğimiz tohumun kaliteli olması gerekir değil mi? Örnek verecek olursak biz kötü ve kalitesiz bir tohum ekersek biçtiğimiz ürünü de beğenmeyiz. Bu çok normal bir şeydir. Önemli olan ektiğimiz şeyin niteliği, kaliteli olması, iyi verim alacağımız ve sonuçta beğeneceğimiz bir şey olmasıdır.

Sonuç olarak biz diğer insanlarla ilişkilerimizde güzel işler yapmalıyız ki emeğimizin karşılığını hoşnut olarak alalım. Yani biz diğer insanlara kırıcı davranırsak, onları incitirsek istemediğimiz söz veya davranışlarla karşılaşırız. Böyle olmaması için ne söz söylersek söyleyelim, nasıl davranırsak davranalım hepsi iyi ve güzel şeyler olmalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski