Sosyal Medya ile İlgili Kompozisyon

Sosyal medyada iletişim ile ilgili kompozisyon yazınız.

Çağımızdaki insanlar için iletişim kurmanın en kısa yolu sosyal medyada iletişim fırsatıdır. Çünkü elimizin altında internet olunca uzaktaki tanıdıklarımızla sosyal medya aracılığıyla iletişim kuruyoruz. Herkes günün büyük bir bölümünü sosyal medyada geçirmektedir. Bunun neticesinde sosyal medya bağımlılığı veya internet bağımlılığı diye bir sorun ortaya çıkmış gözükmektedir. Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri hakkında kısaca bilgi verelim.

Sosyal medyanın yararları; bilgiye anında ulaşma, haberleşme imkânları sağlama veya hayatımız kolaylaştırma gibi gözüküyor. Sosyal medyanın zararları olarak da insanları internet bağımlısı yapma, iletişim kopukluğu, sağlık sorunları, kişisel bilgilerin çalınması, dolandırıcılar tarafından kandırılma, içine kapanma, psikolojik sorunlara yol açması, depresyona girme ve boş zaman kaybı gibi zararlardan oluşuyor. Bunun için sosyal medya kullanımına son derece dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum. Sosyal medyada baş gösteren bir başka zarar da insanların kişisel bilgilerinin üçüncü şahıslar tarafından çalınmasıdır. Böyle olunca güvenliğimiz ön plana çıkıyor. Bu gibi sebeplerden dolayı sosyal medyaya girerken şifremizi kimseyle paylaşmamalı, özel bilgilerimizi herkese açık olarak bırakmamalı, kişisel fotoğraflarımızı yüklemekten, nerede olduğumuz bildirmekten kaçınmalıyız. Bunlar sosyal medyanın zararlı yönlerine karşı alınacak küçük önlemlerdir. Sosyal medyanın dil üzerindeki etkisi de olumsuz yöndedir.

İnsanlar yüz yüze daha iyi konuşabiliyorken sosyal medyanın dil üzerindeki etkisiyle beraber argo konuşmayı artırdı ve uzun cümleler yazmak yerine “sa, as, ok, by” gibi ifadeler kullanmaya başladılar. Bu da sosyal medyanın zararlarından biridir. Tanımadığımız kişilerin sosyal medyada bizi kandırma, dolandırma gibi ihtimalleri düşünüldüğünde böyle kimselerle iletişime geçmekten uzak durmalıyız. Ayrıca yaşı küçük olanlar aile kontrolü dâhilinde sosyal medya kullanırlarsa bu durum, onların güvenliği için de çok önemlidir.

Sosyal medya aile bireyleri ile olan iletişimi bitirme noktasına geldi. Ben bu duruma çok üzülüyorum. Öyle ki aynı odada oturan aile bireyleri ellerinde telefon sosyal medyada gezinirken birbirleriyle iletişim kurmuyor ve birbirinden adeta habersiz yalıyorlar. Eskiden sosyal medyanın olmadığı zamanlarda ailede, misafirlikte sıcak sohbetler edilirdi, iletişim çok daha samimi bir şekildeydi. Ama şimdi herkes genelde sosyal medya sosyalleştiğini zannediyor fakat aslında durum böyle değil. İnsanlar sosyal medya bağımlılığı sonucunda içine kapanarak sosyalleşmekten uzaklaşıyor ve evden dışarı çıkmıyor. Yani sosyal medya bizleri bir şekilde kendine tutsak ediyor. Bundan kurtulmak ve zamanı daha faydalı işler yapmaya ayırmalıyız.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski