Dürüst olmak ve her zaman doğruları söylemek bize neler kazandırır?

3. sınıf Türkçe ders kitabındaki soru şöyle: Dürüst olmak ve her zaman doğruları söylemek bize neler kazandırır? Anlatınız.

Dürüst olmak ve her zaman doğruları söylemek, bize güvenilir olma gibi çok güzel bir özellik kazandırır. Öyle olursak, çevremizdeki kişiler bize kayıtsız, şartsız güvenir. Bu da bizim toplum içinde sevilip sayılmamızı sağlar. Böylece güvenilir bir kişi olarak bizi örnek gösterebilirler. Kendisine güvenilen kişi, dürüsttür ve her zaman doğruları söyler.

Sevgili peygamberimizin bir özelliği de dürüst ve güvenilir olmasıydı. Bu yüzden ona Emin ismi de kullanılırmış. Emin sözcüğünün anlamı da kendisinden emin olunan kişi, doğruluğundan, dürüstlüğünden emin olunan kişi, güvenilir demektir. İşte dürüstlüğün insan kazandırdığı bir sıfattır bu. Böylece etrafımızdaki insanlarla aramızdaki bağ daha güçlü ve sarsılmaz olur.

İnsan olarak sosyal bir varlık olduğumuzu bilmeliyiz. Bunun neticesinde diğer insanlarla her zaman iletişim halindeyiz. İletişimin sağlıklı ve güvenilir olması için de dürüst olmaya, doğru sözlü olmaya, yalan söylemekten kaçınmaya çalışmalıyız. Dürüst olmak, özü sözü bir olmak demektir değil mi? Özü sözü bir olan insana da herkes güvenir. Yani insan ilişkilerinde güven her şeyden önce gelmektedir.

Sonuç olarak, dürüstlük ve doğru sözlü olmak sayesinde çevremizdeki insanlar bize koşulsuz güvenir, içten bağlılık gösterir, bizi severler, bize saygı duyarlar. Hiçbir şekilde yalan söylemeyeceğimizden emin olurlar. Bu da çevremizdeki insanlarla daha güvenilir, daha sağlıklı iletişim kurmamızı sağlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski