El Elin Eşeğini Türkü Çağırarak Arar ile İlgili Kompozisyon

El elin eşeğini türkü çağırarak arar atasözü ile ilgili kompozisyon yazınız.

İnsan kendi başına gelmeyen bir olay başkasının başına gelince pek de oralı olmaz. Başka bir deyişle insanlar kendisini ilgilendirmeyen, başkalarının düştüğü zor durumlara çok önem vermezler. Yani burada bencillik etmenin iyi bir şey olmadığı anlatılmak istenmiştir. Mesela başka insanların çektiği sıkıntılar bizi pek etkilemiyor anlamına gelir. Bu çok yanlış bir düşüncedir aslında.

Zor durumda kalan insanlara yardım etme noktasında bizi ilgilendirmediği için konuyu pek de ciddiye almıyor ve başkasının derdiyle kendi derdimizmiş gibi ilgilenmiyoruz. İşte bu durum el elin eşeğini türkü çağırarak arar atasözünde eleştirel bir dille ifade edilmiştir. El dediğimiz yabancı insanların karşılaştığı zor durumlarla kendimiz karşılaşmış gibi hareket edersek, o sıkıntıyı aşma noktasında önem vererek davranırsak asıl o zaman gerçek manada bir insan oluruz. Böyle yaparsak bu dünyanın acıları daha çok hafifler ve dünya daha yaşanılası bir yer olur.

İnsanlarla ilişkilerimizde başkalarının çektiği zorlukları da önemsemek gerekiyor. Yani beni ilgilendirmez diye düşünmemeli, elimizden ne geliyorsa sorunları çözmeye çalışmalıyız. Burada empati konusu önem kazanıyor. Yani benim başıma gelse nasıl davranırdım veya el dediğim yabancıların bana nasıl yardım etmesini isterdim diye düşünmeliyiz. Bir kişi zor bir durumda kaldıysa o kişiye gerçek anlamda yardımcı olmak en büyük insanlık görevimizdir. Sonuç olarak atalarımızın bize öğütlediği bu sözü unutmamalıyız.

2 Yorumlar

  1. MÜKEMMEK ÖTESİ OSSURUK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yazdığın cümlenin sonundaki kelime ne alaka?

      Sil
Daha yeni Daha eski