Bu bölümdeki metni inceleyerek zaman en iyi öğretmendir ancak ücreti çok yüksektir sözü ile ilgili kompozisyon yazısı için kısaca fikir alabilirsiniz.
İyi değerlendirilmeyen bir zaman kaçırılan çok önemli fırsatlar demektir. İnsan da bir fırsatı teptiğinde zamanını verimli bir şekilde kullanmadığında hayata dair çok kıymetli tecrübeler edinir. Ancak boşa geçirilen zaman bir daha geri gelmeyecek olması ücretinin çok yüksek olduğunu gösterir. O yüzden vakit varken, fırsat eldeyken yapabileceğimiz bütün işleri yapmak, zamanı dolu kullanmak gerekir.
Biz insanlar zamanı öldürerek boşa harcadığımızda, artık her şey için çok geç oluyor ve o zaman, zamanın faturasının ne kadar yüksek olduğunu anlıyoruz. Yani pek önemsemesek de zaman çok değerlidir, zamanın ücreti çok yüksektir. Bu nedenle zamanı boşuna değil de önemli ve faydalı şeyler için kullanmayı bilmeliyiz. Her işimizi vakti zamanında halletmeliyiz. Çok zaman var diye aldırış etmememiz bize pişmanlık getirecektir.
Bazen olur ya gaflete düşer, zamanı pek ciddiye almayabiliriz. Ancak ileride işlerimizi yapmaya zaman bulamayız. İşte o zaman pişmanlıktan kafamızı taşlara vururuz lakin artık iş işten geçmiştir. Bu tecrübe bize zamanın hayatımızda ne kadar önemli olduğunu öğretir. Zaman en değerli hazinedir diye çok anlamlı bir söz var. Zamanın ücreti çok yüksek olduğundan ona hazine denmiş. Öyleyse bu hazineyi dikkatli bir şekilde kullanmalı, boşa zaman harcamamalıyız. Öyle günlerimiz olur ki zamana çok ihtiyacımız olur ne var ki zamanımız yetersizdir. Bildiğiniz gibi zaman öyle yerinde durmuyor. Su gibi hızlı bir şekilde akıp geçiyor. Hal böyleyken hiçbir saatimiz boşa geçirmek doğru değildir.
Sonuç olarak, zamanı israf etmekten kaçınmalıyız. Çünkü boşa harcadığımız zaman bir daha asla geri gelmeyecek. Artık her şey geçtikten sonra aklımız başımıza gelse bile çalışmaya vakit kalmayacak. Çünkü önceden zaman varken onu iyi değerlendirmediğimiz için artık her şey için geç kalmış oluyoruz. Bu nedenle boşa geçirdiğimiz zamanlar bize hayat dersi veren, büyük pişmanlıklar yaşatan bir öğretmen gibidir.