Bazı insanları tarif ederken hangi ağaç isimlerini kullanırız?

Bazı insanları tarif ederken hangi ağaç isimlerini kullanırız, sorusundan hareketle düşüncelerimizi kısaca aktaracağız.

Ekoyay Yayıncılık 6. sınıf Türkçe ders kitabındaki soru: Bazı insanları tarif ederken hangi ağaç isimlerini kullanırız? Neden?


İnsanlar çeşitli özelliklere sahiptir. Bu özellikler fiziksel özellikler veya yaşlı olma, tecrübe sahibi bir olma gibi özelliklerdir. İnsanların sahip olduğu özellikleri kullanırken onları bazen bir ağaca benzetiriz. Hatta insanları tarif ederken ağaç ismi bile kullanırız.

Mesela uzun boya sahip onlalar için selvi bolu deriz. Selbi boylum al yazmalım diye bir türkü vardır, duymuşsunuzdur. Bu türküde selvi boylu ifadesi ince ve uzun boylu bir insanı tarif etmek için kullanılmıştır. Çok zayıf ve ipince olan bir insnaı tarif ederekn çöp gibi deriz. Bu da onun zayıf olmasından dolayıdır.

Örneğin iri yarı, kalıplı birini tarif ederken de çam yarması deriz. Bunun nedeni ise o kişinin güçlü, iri ve kalıplı olmasıdır. Yaşlanmış, hayat tecrübesi edinmiş büyüklerimizi tarif ederken de asırlık çınar deriz. Asırlık çınar diye tarif ettiğimiz kişi olgun, bize yol gösteren, aklı yetik biri, görmüş geçirmiş yani tecrübeli biri demektir.

Ayrıca asırlık çınar tarifi yaptığımız insan uzun ömürlü olmasından dolayı bu benzetmeye konu olmuş demektir. Kısaca özetlemek gerekirse bazı insanları tarif ederken onların uzun ömürlü olması, uzun boylu olması, zayıf ve cılız olması, kilolu ve iri yarı olması nedeniyle ağaç isimleri kullanıyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski