Güle güle, hoşça kal, merhaba, arkadaş, gülümseme kelimeleri ile ilgili bir metin yazınız.

Bu bölümde inceleyip ödev için fikir alacağınız 5. sınıf Türkçe etkinliği: Aşağıdaki kutucuklarda verilen sözleri kullanarak bir metin yazınız. Yazınıza başlamadan önce bir taslak oluşturunuz. Güle güle, hoşça kal, merhaba, arkadaş, gülümseme ile ilgili metin yazacağız.

Yazıya başlamadan önceki taslağım: Güle güle, hoşça kal, merhaba kelimelerinin nerede kullanıldığını açıklayacağım. Metni paragraflar şeklinde yazacağım. Noktalama işaretlerini doğru bir şekilde kullanmaya dikkat edeceğim.

İnsanlarla her gün iletişim halinde olduğumuz için bir yere girerken veya bir yerden ayrılırken kullandığımız bazı kelimeler vardır. Güle güle, hoşça kal ve merhaba gibi kelimeler bunlar arasında en çok kullanılan kelimelerdir. Bu kelimeleri doğru yerde kullanmak gerekir. Yanlış zamanda kullanırsak uygun olmaz. Dolayısıyla bu sihirli sözcükler, insan ilişkilerinde çok önemlidir.

Mesela bir arkadaşımızla karşılaştığımızda ona merhaba deriz. Bu selam vermek anlamına gelir. Olduğumuz yerden ayrıldığımız sırada orada kalan birine hoşça kal deriz. O kişi de bize güle güle der. Bu kelimeler yerinde ve zamanında uygun olarak kullanılmazsa dil yanlışı yapmış oluruz. İnsanlarla karşılaştığımızda gülümsemek de önemlidir. Örneğin merhaba derken gülümseyerek söyleriz. Karşımızdaki kişi de selamımızı gülümseyerek alır. Yani anlayacağınız insan ilişkilerinde gülümsemenin, selam vermenin önemli bir yeri vardır. Sabahları iş yerine vardığımızda, okula, sınıfa girdiğimizde birini askere veya başka bir şehre yolcu ettiğimizde, arılık anlarında bu tür kelimeleri sıkça kullanırız.

Kısaca özetlemek gerekirse güle güle, merhaba, hoşça kal gibi kelimeleri günlük hayatta sık kullanıyoruz. Hangi kelimenin nerede kullanılması gerektiğine dikkat etmemiz gerekiyor. İnsanlarla her gün iletişime girdiğimiz için bu sihirli kelimeler iletişimimizi daha güzel bir noktaya taşıyor. Ben de arkadaşlarımla oyun oynayıp yanlarından ayrılırken, başka biriyle vedalaşırken, onların yanına giderken verilen kelimeleri kullanmaya özne gösteriyorum.

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski