Çevrendekileri alçaltarak değil kendini gerçekten yükselterek büyüyebilirsin sözünün anlamı nedir?

Çevrendekileri alçaltarak değil kendini gerçekten yükselterek büyüyebilirsin sözünün anlamı nedir? Kompozisyon şeklinde kısaca açıklayınız.

İnsan olarak hepimiz başkalarının kusurunu aramaya çalışırız. Sanki biz çok iyiymişiz gibi her zaman hatayı başkasında ararız. Oysa böyle düşünmek yanlıştır. Şöyle bir kendimize baksak, kendi içimize yönelsek, kendimizi düzeltmeye çalışsak daha iyi olur.

Çevremizdekileri alçaltarak, kötüleyerek büyüyeceğimizi düşünürüz. Halbuki bu çok yanlış bir tutumdur. Kendimizi yüceltmek bizi büyütür aslında. Bu nasıl olur derseniz, kendimizle ilgili öz eleştiri yapmalıyız, hatalarımızın farkına varmalıyız, düşünerek hareket etmeliyiz. Sonu pişmanlıkla bitecek olan hal ve hareketlerden kaçınmalıyız. Kusur işlediysek kusurlarımız düzeltmeye çalışmalıyız. Bir yanlışımız varsa, hemen onu düzeltmeye çalışmalıyız. Kimseyi bizden daha değersizmiş gibi görmek aslında kendimizi alçaltmak demektir. Bu düşüncemin esiri olmamalıyız.

İyi bir insan çevresindekilerin eksik yönlerini ortaya dökerek onları alçaltmaya çalışmaz. Başka insanların kusurlarını araştırmaktan, eksikliklerini açığa çıkarmaktan kesinlikle uzak durmalıyız. Herkesin hatası, kusuru, pişmanlığı vardır. Böyle düşünerek hareket etmeli, kendimizi düzeltmeye çalışmalıyız. İnsanlar hata yaparak çoğu şeyi öğreniyor. Bunlardan hareketle doğruya ulaşıyor. Biz de insanız, bazı konularda yanlışımız olacak. O yüzden kimseyi kötülemeye gerek yoktur. Önemli olan hep iyi yolda olarak kendimizi yüceltmeye çalışmaktır.

Kısaca söylemek gerekirse yanlışlarımızdan sıyrılmalıyız. Kötü ve zararlı olan her türlü davranıştan uzak durmalıyız. Ne yapıyorsak faydalı ve iyi şeylere yapmalıyız. Ancak bu şekilde kendimizi yüceltebiliriz. Saygın bir kişi haline gelebiliriz. Çevrendekileri alçaltarak değil kendini yükselterek büyüyebilirsin sözünün anlamı bu şekildedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski