Milli Mücadele yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlar hakkında araştırma yapınız.

Millî Mücadele yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlar hakkında araştırma yapınız.

Millî Mücadele yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlar; Fındıklıoğlu İbrahim, Sait Yalçın, Kısakürekzade Şahap, Etlioğlu Ahmet Duran, Bombacı Ahmet, Şekerci Ökkeş ve Çuhadar Ali gibi kahramanlarımızdır.

Fındıklıoğlu İbrahim: Fransız işgali sonrasında şehir genelinde çatışmalar başladığında mahalledeki çetelerin başına çavuş olarak seçilen babasının emrinde çatışmalara katılmıştır. Fransız topçularının yoğun top bombardımanında bir şarapnel parçasıyla başından yaralanmış ve kan kaybından yolda vefat etmiştir. Cenazesi yol kenarına defnedilir. 19 yaşında vefat etmiştir.

Sait Yalçın: Daha 18 yaşındayken çatışmalara katılır. Antep'ten gelen düşman yardım birliklerinin Maraş'a ulaşmaması için çaba gösterir. Maraş kurtulduktan sonra da 250 kişilik milis kuvvetiyle Antep savunmasına katılır. Savaş kazanıldıktan sonra TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile onurlandırılır. 1987'de vefat etmiştir.

Kısakürekzade Şahap: Fransız işgal komutanının emriyle Türk bayrağının kaleden indirilmesi üzerine babasının kaleme aldığı beyannameyi başta Ulu Cami olmak üzere şehrin büyük camilerine götürür. Böylece daha 15 yaşındayken Bayrak Olayı'nın kahramanları arasında yer alır. 25 Ağustos 1985'de vefat etmiştir.

Etlioğu Ahmet Duran: Genç ve çevik biri olması dolayısıyla en tehlikeli görevlerde kendini en öne atmıştır. Savaşın ilk günlerinde düşmanın attığı kurşun ile topuğundan vuruldu. Arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı. Savaş yıllarının ardından Ankara'ya çağrılarak madalyası bizzat Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından göğsüne takıldı. 1946'da vefat etti.

Bombacı Ahmet: Harbin en şiddetli zamanlarında kaledeki mücahitlere mühimmat ve erzak taşımıştır. Ayrıca Ermeni sığınaklarının el yapımı bombalarla tahrip edilmesinde üstün gayretleri olmuştur. 17 yaşında vefat etmiştir.

Şekerci Ökkeş: Fransızların gelişiyle Ermenilerin tehditlerini artırdığına yakınan şahit olmuştur. Savaşın sonuna kadar muharebelere en önde katılan Şekerci Ökkeş, şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun ardından oluşturulan Akıncı Müfrezelerine gönüllü olarak katıldı. 17 Aralık 1980'de 16 yaşında vefat etti.

Çuhadar Ali: Düşman kuvvetlerinin Maraş’ı işgal etmesi ve Sütçü İmam Olayı'nın sonrasında 2 Türk'ün Ermeniler tarafından öldürülmesi üzerine onların intikamını almak için yola çıkıp, Mercimektepe civarında yakaladığı 3 Ermeni çeteden ikisini öldürmüş ve birini yaralamıştır. Henüz 17 yaşında şehit olmuştur.

Evet, değerli öğrencilerimiz, yukarıdaki çocuk kahramanlar, Milli mücadele yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlardır. Onları saygıyla ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski