Ağaç Yaşken Eğilir ile İlgili Deneme

Bu bölümdeki deneme yazısını inceleyerek ağaç yaşken eğilir atasözü ile ilgili konuşma sınavı için kompozisyon yazarken kısaca fikir alabilirsiniz.

Bir insana çeşitli davranışlar kazandırmanın en etkili yolu eğitimdir. Bunu da ancak küçük yaşlardayken kazandırabiliriz. Yani insanın küçüklüğünde, çocukluk döneminde onu nasıl yetiştirirsek istediğimiz şekli kolayca alır. Büyümüş bir kişiye istediğimiz davranışı kazandıramayız. Çünkü onun kişiliği oturmuş, belli bir yaşa gelmiştir. Oysa çocuklara ne öğretirsek, ne verirsek onu alırlar.

Bir insan ileriki yaşlarında kolaylıkla eğitilemez. İnsanın eğitilmesinin kolay olduğu zaman onun çocukluğudur. İnsanlar küçükken kolay eğitilir. Çocukların eğitimi de ilk olarak ailede başlıyor ve okulda devam ediyor. Bu durumda aile ve öğretmenlerin çocukların iyi ve güzel bir şekilde yetiştirilmesi konusunda özverili olmaları gerekiyor. Çünkü insanların eğitilmesinde en kolay dönem çocukluk dönemidir.

Örneğin 20 yaşındaki birine şöyle yap, burada böyle davranmamalısın gibi sözler söylediğimizde ne diyorsun sen diyerek şaşkın şakın bize bakar. İstediğimizi yapmadığı gibi kendi bildiğini okur. Ancak bir çocuğa sofraya büyüklerden önce oturulmaz, büyüklerimize saygılı olmalıyız, şöyle davranmalısın, bunu yaparsak şöyle olur gibi öğütte bulunduğumuzda tamam diyerek istediğimizi yapacaktır. Çünkü ağaç yaşken eğildiği gibi çocuklar da bir davranışı daha kolay öğreniyor. Bunu bilerek hareket etmeli, çocuklara iyi davranışlar kazandırmalıyız. Çocukları isteğimiz doğrultusunda yetiştirmek kolay olacağı için onlara olumlu davranışlar kazandırmak konusunda özenli olmakta fayda var.

Kısacası çocuklara davranış kazandırmak, bir şeyler öğretmek kolay oluyor. Çocuk henüz hayata dair hiçbir şey öğrenmemiş olarak boş bir sayfaya benzer. Biz de ağaç yaşken eğilir sözüne uygun olarak bu sayfanın içini iyi ve güzel olan davranışlarla doldurursak iyi bir iş yapmış oluruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski