Bu bölümdeki metinden ağaç yaşken eğilir atasözü ile ilgili deneme yazısı adına kısaca fikir alabilirsiniz.
Bir insana çeşitli davranışlar kazandırmanın en etkili yolu eğitimdir. Bunu da ancak küçük yaşlardayken kazandırabiliriz. Yani insanın küçüklüğünde, çocukluk döneminde onu nasıl yetiştirirsek istediğimiz şekli kolayca alır. Büyümüş bir kişiye istediğimiz davranışı kazandıramayız. Çünkü onun kişiliği oturmuş, belli bir yaşa gelmiştir. Oysa çocuklara ne öğretirsek, ne verirsek onu alırlar.
Bir insan ileriki yaşlarında kolaylıkla eğitilemez. İnsanın eğitilmesinin kolay olduğu zaman onun çocukluğudur. İnsanlar küçükken kolay eğitilir. Çocukların eğitimi de ilk olarak ailede başlıyor ve okulda devam ediyor. Bu durumda aile ve öğretmenlerin çocukların iyi ve güzel bir şekilde yetiştirilmesi konusunda özverili olmaları gerekiyor. Çünkü insanların eğitilmesinde en kolay dönem çocukluk dönemidir.
Örneğin 20 yaşındaki birine şöyle yap, burada böyle davranmamalısın gibi sözler söylediğimizde ne diyorsun sen diyerek şaşkın şakın bize bakar. İstediğimizi yapmadığı gibi kendi bildiğini okur. Ancak bir çocuğa sofraya büyüklerden önce oturulmaz, büyüklerimize saygılı olmalıyız, şöyle davranmalısın, bunu yaparsak şöyle olur gibi öğütte bulunduğumuzda tamam diyerek istediğimizi yapacaktır. Çünkü ağaç yaşken eğildiği gibi çocuklar da bir davranışı daha kolay öğreniyor. Bunu bilerek hareket etmeli, çocuklara iyi davranışlar kazandırmalıyız. Çocukları isteğimiz doğrultusunda yetiştirmek kolay olacağı için onlara olumlu davranışlar kazandırmak konusunda özenli olmakta fayda var.
Kısacası çocuklara davranış kazandırmak, bir şeyler öğretmek kolay oluyor. Çocuk henüz hayata dair hiçbir şey öğrenmemiş olarak boş bir sayfaya benzer. Biz de ağaç yaşken eğilir sözüne uygun olarak bu sayfanın içini iyi ve güzel olan davranışlarla doldurursak iyi bir iş yapmış oluruz.
Bu bölümdeki kompozisyon metnini inceleyerek ağaç yaşken eğilir ile ilgili 2 dakika olacak şekilde konuşma sınavı için kısaca fikir edinebilirsiniz.
Eğitimin küçük yaşta verilmesi yetişkinliğe göre çok daha kolaydır. Yetişkin olan birinin davranışları, kişiliği artık oturmuş durumdadır. Ona hangi davranışı kazandırmak isterseniz isteyin bu davranışı benimsemeyecektir. Ancak küçük bir çocuğa ne verirseniz onu alır. Onun yaşı, buna çok müsaittir.
Gerçek anlamda bakacak olursak bir ağacı kuru iken eğemeyiz lakin yaş bir ağacı eğmek çok kolaydır. Yaş olan bir ağaca istediğiniz şekli verirsiniz, onu ne taraf eğip bükmek isterseniz bu, çok kolay olur. İnsanlar içinde durum bundan ibarettir. Yaşı büyük olan biri kuru ağaç gibidir. Ona istediğiniz davranışı kazandıramazsınız. Bir çocuk ise yaş bir ağaca benzer. Onun nasıl bir insan olmasını, hangi davranışı edinmesini isterseniz, bunu rahatlıkla yerine getirebilirsiniz. O yüzden insan hayatında okullar, eğitim yuvaları çok önemlidir.
Bir çocuk büyüdüğünde artık davranışları oturmuştur. Yani büyümüş birine istediğimiz davranışları kazandırmak deveye hendek atlatmak kadar zor olur. O yüzden aileleri de bu konuda bilinçli olması büyük öneme sahiptir. Aileler iyi ve güzle olan davranışları çocuklarına yaşları küçükken öğretmelidir. Sonradan davranış kazandırmak imkansız gibi bir şeydir desek yanlış olmaz.
Sonuç olarak ağaç yaşken eğilir misali çocuklarımızın iyi insanlar olarak yetişmesini sağlamalıyız. Onlar henüz küçükken kazanması gereken iyi, doğru ve güzel olan davranışları, karakter özelliklerini almasını sağlamalıyız. Böylece geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklar çalışkan ve erdemli bireyler olarak toplumumuza sahip çıkacaktır.