Dürüstlüğün önemini anlatan bir hikâye yazınız.

Defterinize hayalî unsurlara da yer vererek dürüstlüğün önemini anlatan bir hikâye yazınız. Yazınızda serim, düğüm ve çözüm bölümlerine dikkat ediniz. Hikâyenizi yazarken “de” ve “ki”lerin yazımına dikkat ediniz.

Serim: Eski zamanlarda sık ağaçların olduğu bir orman varmış. Bu ormanda kral olan aslan, bütün hayvanları huzuruna çağırmış. Onlara “Ben yaşlandım, yanıma bir yardımcı alacağım.” demiş. Bütün hayvanlar ormanlar kralını sessiz bir şekilde dinliyormuş.

Aslan sözlerine devam etmiş: Bunun için sizden bir isteğim olacak, bu isteğimi dürüstlükle yerine getiren kim olursa, onu yardımcı olarak yanıma alacağım diye eklemiş. Aslanın şartı, herkesten üç ay içinde kendisine en çok yiyecek getiren kim olursa onu yardımcı yapmakmış.

Düğüm: Günler geçmiş diğer hayvanlar aslana az miktarda yiyecek getirirken, yavaşlığıyla bilinen kaplumbağa sırtında taşıdığı yiyeceklerle en çok yiyeceği getirmesiyle ünlenmiş. Çün diğer hayvanlar buldukları yiyeceklerin bir kısmını kendilerine ayırıyormuş. Aslanın yanına gidince de bu kadar bulduk diyerek yalan söylüyorlarmış. Aslan bu durumdan şüphelenmiş. Kaplumbağa dışındaki diğer hayvanları takip etmeye karar vermiş.

Bir gün hayvanlar yiyecek ararken aslan da onların peşinden gizlice gitmiş. Buldukları yiyeceklerin bir bölümünü kendi evlerine götürdüklerine şahit olmuş. Bu duruma çok sinirlenmiş ve kaplumbağanın evine gitmiş. Diğer hayvanların yiyeceğin bir kısmını kendine ayırdığını, aslana da bu kadar yiyecek bulduklarını söylemelerinin yalan olduğunu öğrenen aslan, kaplumbağaya sen neden böyle yapıyorsun, dürüst davranıyorsun demiş.

Çözüm: Kaplumbağa da biz ailemizden böyle gördük, ben aç kalmıyorum, yine de bunun dışında boş zamanlarımda karnımı doyuruyorum diye eklemiş. Aslan da kaplumbağayı bu dürüstlüğünden ötürü yanına yardımcı olarak almış. Diğer hayvanlar da dürüst davranmadıkları için pişman olmuşlar. Bunun sonucunda bütün hayvanlar dürüstlüğün önemini anlamış.

5 Yorumlar

Daha yeni Daha eski