Sizce yapmak mı, yoksa yıkmak mı daha kolay? Neden?

Sizce yapmak mı, yoksa yıkmak mı daha kolay? Neden? Arkadaşlarınızla tartışınız. (7. Sınıf Türkçe)

Bana göre yıkmak yapmaktan daha kolaydır. Ben böyle düşünüyorum. Neden derseniz, bir şeyi yapmak, ortaya koymak çok uzun bir zamanda yapılan iştir yani yapmak her anlamda zordur. Oysa yıkmak çok kısa bir süre içinde olan bir eylemdir. Yıkmak hızlı gelişir, yapmak gibi uzun zaman istemez, hemen bir anda olabilir. Örnek verecek olursam, bir apartmanın yapılması aşamalarını düşünelim. İnşaatın yapımı için ayrı ayrı malzeme gerekiyor, bir sürü işçi gerekiyor.

İnşaatın yapılması uzun uğraşlar sonunda tamamlanıyor, oysa yapılmış bir inşaatı yıkmak bir günde tamamlanıyor. Buradan anlıyoruz ki yıkmak yapmaya göre daha kolay ve kısa süreli bir iştir. Yapmak mı, yıkmak mı kolay sorusu insanın güvenini kazanma ile de ilgilidir. Bir insanı kazanmak, onun bize güvenmesini sağlamak hemen olmayan, emek isteyen, bazı yaşanmışlıklar gerektiren bir durumdur. Ancak kalbini kazandığımız birinin kalbini kırmak anlık bir şeydir. Öfke yıkmak için geçerli bir neden olabilir mesela. Kızgınlık anımızda hemen patlayıverir, karşımızdaki kişiyi incitebiliriz. İşte yıkmak öfkeyle kalan zararla oturur sözündeki gibi bir şeydir. Yani kalp kırmak yıkmakla aynı şeydir.

Hemen çarçabuk gelişen bir durumdur. Ancak bir insanın gönlünü kazanmak, sevgisin, güvenini kazanmak çok yorucu, zor, kolay olmayan bir iştir. Sonuç olarak hangi konuda olursa olsun yapmak yıkmaktan her zaman daha zordur. Benim bu konu hakkındaki düşüncelerim kısaca böyledir. Siz de arkadaşlarınızla tartışırken bu yazdığım konuları göz önünde bulundurursanız iyi olur diye düşünüyorum.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski