Anadolu’da kilim demek, özlemi, inancı, sevgiyi ilmik ilmik dokumak demektir sözünden yola çıkarak bir konuşma yapınız.

Anadolu’da kilim demek, özlemi, inancı, sevgiyi ilmik ilmik dokumak demektir sözünden yola çıkarak bir konuşma yapınız. (5. Sınıf)

Sevgili arkadaşlar kilimlerde bildiğiniz gibi kültürümüze ait birbirinden güzel çok çeşitli motifler vardır. Bu motiflerin her yörede farklı bir anlamı vardır. Aslında Anadolu kadınları kilimlere hayatımızı dokur. Yani hayattaki özlemlerimizi, sevinçlerimizi, inançlarımızı, sevgilerimizi kilimdeki motiflere yansıtıyorlar. Dolayısıyla kilim dokumak duyguların nakışlarda dile gelmesi demektir.

Anadolu’da kilim, Türk insanının acıları, sevinçleri demektir. Yaşanan acılar ve sevinçleri el emeğiyle kilimlerimize ilmik ilmik dokunur. Bundan dolayı kilimlerimiz geleneğimizi, kültürümüzü oluşturan en önemli dokumacılık ürünlerinden biridir. Kilimlere bakarak Türk insanının yaşayış tarzı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Anadolu insanı, hayata dair her şeyi el emeği, göz nuru kilimlere ilmik ilmik işlemiştir. Bu dokuma ürünler aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, her dönemde varlığını korumuş ve kültürümüzün önemli bir parçası olmuştur. Çünkü hepsinde bir emek, bir sabır söz konusudur. Göçebe hayatın zorlukları karşısında bir ihtiyaçtan doğan kilim, zamanla Türk kültürümüzde çok kıymetli bir sanat haline gelmiştir. Kilimlere işlenen ilmikler ve nakışlardan her biri farklı bir duygunun ifadesi olarak işlenir.

Kısaca belirtmek gerekirse kilimlere ilmik halinde işlenen nakışların belli bir hikayesi ya da anlamı vardır. Onların üzerindeki süs gibi görünen her nakış Anadolu insanının duygularını anlatır. Annelerimiz el emeğiyle dokudukları kilimlere adeta Türk milletinin yaşam tarzını aktarıyorlar. Bana göre kadınlarımız dokudukları kilimlerde duygularımızı anlattığı için çok özel bir iş yapmıştır. Çünkü bu ürünler bizim kültürel kimliğimizin ifadesidir. Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim.

19 Yorumlar

  1. ....Yani çok güzel yazmışsınız buradan bakarak okumak isterdim ama bizim hoca ÇAKAL gibi hepsini araştırıyo

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel ama bizim hoca kesin anlar :-)

    YanıtlaSil
  3. çok güzel ödevim sayenizde bitti duyduğum kelimelerden cümleleri yazdım yoksa hoca beni bitirir teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Çooook saolun yaa bana çok yardımcı oldu çok güzel olmuş aynısını yazmadım çok güzel fikirler verdi bana

    YanıtlaSil
  5. Bizim hoca anlamadığı için 😂😂

    YanıtlaSil
  6. Bizim hoca anlasada "olsun yine de yazmışsın" diyor geçiyor.

    YanıtlaSil
  7. Bizim hoca da ekslk cakallik yok adam bakmadan internetten oldugunu anliyo

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler bizim hoca anlamı yo

    YanıtlaSil
  9. Hoca kafayı yemiş mal ya

    YanıtlaSil
  10. Bende katılıyorum

    YanıtlaSil
  11. Ben hepsini geçirmek yerine cümleleri değiştirip yazdım ama verdiğiniz bu örnekten dolayı teşekkür ederim 😆

    YanıtlaSil
  12. Bizim hoca hiç anlamaz. Çok dikkatli bakmıyor😃😀

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski