Bin Dereden Su Getirmek ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyip bin dereden su getirmek deyiminin anlamı ile ilgili kompozisyon yazarken fikir edinebilirsiniz.

Bildiğiniz gibi bin dereden su getirmek deyiminin anlamı karşıdaki kişiyi kandırabilmek için türlü türlü bahaneler uydurmaktır. Bu bahaneler aslında asılsızdır. Smaç karşı taraftaki insanı aldatabilmek, onu öyle bir şey olmadığı konusunda yalan dolanla ikna etmeye çalışmaktır. Böyle davranmak çok yanlıştır. İnsan ilişkileri bin dereden su getiren bir kişi tarafından olumsuz etkilenmiş olur.

Bir şeyi yapmamak için insanları oyalamak hoş karşılanmayan bir şeydir. İnsanlarla güven içinde iletişim kurmak için  geçersiz gerekçelere, yalan ve dolambaçlı sözlere başvurmamalıyız. Eğer karşımızdaki kişiye yalan söylersek, onun bize olan güveni yok olur. Artık o saten sonra ağzımızla kuş tutsak da kimseyi kendimize inandıramayız. Dolayısıyla yaşan söyleme alışkanlığı insan ilişkilerini ciddi mana edeler. Bu neden bin dereden su getirme gibi bir duruma başvurmamalı, yalanı hayatımızdan çıkarmalıyız. Çünkü yalandan hiçbir fayda gelmez, aksine pişmanlık duyarız.

Örnek vermek gerekirse bir arkadaşımız bizden okumak için bir kitap istemiş olsun. Bizim de o kitabı ona vermeye gönlümüz yoksa çeşitli bahaneler üretiriz. Yani kitap vermeye isteksiz olduğumuz açıkça söyleyemeyiz, lafı dolandırarak kitabı vermemek için yalanlar uydururuz. İşte bu örnek bin dereden su getirmek deyiminin ne anlam gediğini açıkça ortaya koymaktadır.

Eğer arkadaşımız razı olmadığımızı bu yüzden yalan söylediğimizi anlarsa onunla ilişkimiz kısa sürede bozulur, bizden uzaklaşmasına yol açarız. Yani yalan dolanla arkadaşlık da biter, samimiyet de, güven duygusu da biter. Sonuç olarak türlü bahaneler üreterek bin dereden su getirirsek bundan haliyle zararlı çıkarız. O yüzden yalandan, fırıldaklı sözlerden her zaman uzak durmalıyız.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski