Çam Devirmek ile İlgili Kompozisyon

Çam Devirmek ile İlgili Kompozisyon

İnsanlar bazen hiç olmadık bir yerde söylenmeyecek bir söz söyleyince çam devirmiş olur. Bu deyim pot kırmak, gaf yapmak deyimleriyle de yakın anlamlıdır. Bana soracak olursanız nerede ne zaman konuşacağımızı önceden düşünmeliyiz derim. Yani düşünerek hareket etmekte fayda vardır.

Eğer olmayacak bir anda ağzımıza bir şey kaçırırsak çam devirmiş oluruz ki bu da hiç istenmeyen bir durumdur. Bunun sonucunda pişmanlık yaşarız lakin iş işten geçmiş olur. O yüzden ne konuştuğumuzun bilincinde olmalıyız. Her lafa atlamamalıyız.

Örnek vermek gerekirse yakın bir arkadaşımız olsun. Onunla her şeyimizi paylaşıyor olalım. Sınavlar açıklanınca arkadaşımız düşük not almış olabilir. Arkadaşımız ister ki ailem kötü not aldığımı öğrenmesin. Onların evine gittiğimizde ağzımızdan arkadaşımızı düşük bir not aldığını kaçırırsak işte bu durum çam devirmek deyimi ile ifade edilir.

Öyle bir anda biz de arkadaşımız da zor durumda kalabiliriz. Çünkü hiç söylenmeyecek bir şeyi pat diye söylemiş oluruz. Pişmanlık gelir kapıya dayanır, ancak laf ağızdan çıkmıştır bir kere. Sonuç olarak nerede ne konuşacağımız konusunda oldukça dikkatli davranmalıyız. Bir şey söyleyecek olduğumuzda önceden iyice düşünmeliyiz. Lafımızın nereye gideceğinin farkında olmalıyız ki sonunda pişman olmayalım. Olumsuz sonuçlara yol açabilecek, çam devirmek diye ifade edilen sözlerden kaçınmak yararımıza olacaktır.

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski