Adalet ve Eşitlik ile İlgili Bir Hikaye

Adalet ve eşitlik ile ilgili hikaye yazınız. Hikayenize konuya uygun olarak kısa bir başlık belirleyiniz.

Nasrettin Hoca, eskiden bir gün hâkimlik yapıyormuş. Bir gün köylünün biri yanına gelmiş. Hoca, senin ineğin benim ineğimin karnına vurmuş ve karnını yırtmış ve ineğim oracıkta düşüp ölmüş, demiş. Hoca da o bir inek, yani hayvan aklı ermediği iççin yapmış. Bundan dolayı ineğe kızılmaz demiş. Bunun hakkında şikayetçi olamazsın, sahibinin de suçu yok ki, adam böyle olacağını bilemez yani demiş. Hayvan işte bilmediği için böyle bir kusuru işlemiş diyerek sözünü tamamlamış.

Köylü adam sözü tekrar almış ve demiş ki, Hocam ben bir yanlışlık ettim, ölen inek benim değil seninmiş demiş. Bunun üzerine kadı olan Nasrettin Hoca o zaman iş değişir, getir bakalım benim raftan şu kitabı, bunun cezasına bakalım demiş. Köylü adam da Hocam sen kadısın, bu yaptığı adalete uymuyor diye eklemiş.

Sevgili öğrenciler Hocanın yaptığı burada adalet ve eşitlik ile ilgili olumsuz bir davranıştır. Başkalarına gelince bir şey olmuyor da ölen kendi ineği olunca hemen ceza kesmeye kalkıyor. Burada bir adaletsizlik ve eşitsizlik var. Yani Nasrettin hoca kadı iken adalete önem vermelidir. Bu hikâyeyi okuyunca görüyoruz ki Nasrettin Hoca adaletten yana değil de, kendi çıkarlarını düşünerek yanlış bir davranışta bulunmuş.

Adalet ve eşitlik ile ilgili bu hikayeden bir ders çıkarmak gerekirse, o da, çıkarlarımıza göre hareket etmemeliyiz şeklinde olur. Kısaca söylemek gerekirse, adalet herkese göre aynı ve eşit oranda olmalıdır. Zaten adalet, içinde eşitliği de barındırır. Biz de gerçek hayatta adalete, eşitliğe her zaman önem vermeliyiz. Böylece vicdanımız da rahat eder.

5 Yorumlar

Daha yeni Daha eski