Aşağıdaki görselin sizde çağrıştırdığı duygu ve düşünceleri anlatacağınız bir konuşma yapınız.

6. Sınıf Türkçe: Aşağıdaki görselin sizde çağrıştırdığı duygu ve düşünceleri anlatacağınız bir konuşma yapınız.

Bir insan gerçekte nasılsa kendini o şekilde görmelidir. her şeyden önce kendimizi iyi bir şekilde tanımalıyız. Aslına bakılırsa kendimizi olduğumuz gibi kabul etmek gerekiyor. Yani yeteneklerimizin, özelliklerimizin farkında olmalıyız. Kendimizi olduğumuzdan fazlaymış gibi görmeye devam ettiğimiz zaman, bunun sonunda acı çeken, pişmanlık duyan taraf oluruz.

İnsan olarak sahip olduğumuz yeteneklerimiz, hayallerimiz, hedeflerimizin farkında olmalıyız. Zaten en gerekli şey, herkesin kendini iyi bilmesi, karakter özelliklerinin, kabiliyetlerinin, neler yapabileceklerinin farkında olmasıdır. Her insan başarılı olmak ister. Bunun için öncelikle insanların kendini olduğu gibi görmesi, tanıması lazımdır. Yeteneklerimizin bilincinde olmalı, ben daha iyiyim gibi bir düşünceye kapılmamalıyız. Yani olduğumuzdan fazla görmemeliyiz kendimizi. Gerçekçi olarak hareket etmeliyiz. Yapı olarak insan hep kendini yüksekte görür. Örneğin çok başarılıymış, bütün övgülere bir tek o layıkmış gibi kendini kusursuz görür. Halbuki böyle bir şey mantıksızdır. Yüksekten uçup da gerçekle yüzleşen biri yere çakılmaya mahkumdur. Çünkü en ufak bir hatada bu düşüncesi yerle bir olur.

Sonuç olarak kendimizi olduğumuz durumdan daha iyiymiş gibi göstermek olumsuz sonuçlara yol açar. Gerçekçi olmak, her zaman daha iyidir. Bir kimse kendini olduğundan daha iyi görüyorsa bir yanlışta büyük acı çeker. Yapabileceklerimizin neler olduğunu, haddi aşmamak gerektiğini bilmeliyiz. Kısacası kendimizi tanımalı, yapabileceklerimizin sınırını bilmeliyiz. Ben buyum diyebilmeliyiz. Beklentiyi yüksek tutmak en çok kendimize zarar verir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski