Atasözleri ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümde örnek olsun diye meraklısına atasözleri ile ilgili giriş, gelişme, ve sonuç bölümden oluşan bir kompozisyon yazacağız.

Atasözleri, hayatımıza yön veren, nasihat anlamı taşıyan kısa ve özlü anlama sahip sözlerdir. Aslında hayatta yaşadığımız her olay, her gelişme atasözlerinin önemini anlatıyor. Atasözleri hayatın anlamı hakkında çok güzel öğütler içeriyor. Bu yüzden atasözlerini önemsemek, onların verdiği mesajları ciddiye almak gerekiyor. Okulda ders olarak da işlediğimiz atasözlerinin çoğu mecaz anlamlıdır ancak bazıları da gerçek anlamlı olarak da kullanılabiliyor.

Bütün atasözlerinin anlamına baktığımızda genellikle insan hayatı ile ilgili anlamlara sahip olduğunu görürüz. Çünkü geçmişte atalarımız kendi hayat deneyimleri sonucu bu sözleri söylemişler ve her bir atasözü de dünya hayatına dair öğütlerde bulunuyor. Bizim insan olarak yapacağımız en önemli şey atasözlerinin verdiği öğütleri dinlemek ve ona göre adımlar atmaktır. Evet bazı şeyleri yaşamadan o sözlerin ne demek olduğunu ilk başta anlayamayabiliriz. Ama hepsinin de bir yaşanmışlık sonundan ağızdan çıktığını, oluştuğunu unutmamalıyız. Yani içinde öğüt anlamı taşıyan her atasözü hayat yolculuğunda bize ışık olur, yol gösterir. Bir kılavuz vazifesi görür.

Hemen her konuda söylenmiş o kadar atasözü var ki bunları ancak yaşadığımız olaylar neticesinde anlayabiliyoruz. Yani insan başına gelmeyince öğütlerin ne anlama geldiğini de pek düşünemiyor. Özellikle bir olay yaşadığımızda, o konuyla ilgili atasözünün anlamını çok daha yakından anlıyoruz. Sonuç olarak atasözleri yaşanmış olaylar üzerine söylenen anlamlı, kısa ve özlü öğütleri ifade etmektedir. Birçoğumuz için hayat denen yolculukta bu aydınlatıcı, uyarıcı sözler yol haritası olur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski