Bilgi Edinmede Akıl mı Daha Etkilidir Yoksa Deneyim mi Konulu Münazara

“Bilgi edinmede akıl mı daha etkilidir yoksa deneyim mi konulu münazara” konusunu kısaca ele alacağız.

İnsanın sahip olduğu en büyük özelliği bir aklının olmasıdır. Bu aklı kullana insan hayatta her şeyi başarabilir. Bilgi edinmede de akıl her zaman daha etkilidir. Bazı insanlar deneyim sahibi olmanın bilgi edinmede etkili olduğunu savunabilirler. Onların bu görüşüne saygı duyuyorum ama akıl olmanda hiçbir bilgiye de sağlıklı bir şekilde ulaşmak mümkün olmayacaktır.

Aklımız sayesinde düşünerek hareket edebiliriz, nerede, nasıl davranacağımızı planlayabiliriz. Böylece bilgiye ulaşma yollarını da aklımızı kullanarak kolaylıkla belirleyebiliriz. Elbette deneyimlerimiz de önemlidir lakin aklı olmadan deneyimin de pek bir etkisi olmayacağı aşikardır.

Ben deneyimlere de önem veren biriyim. Örneğin aklımızın ermediği bir konuda büyüklerimize danışıyoruz değil mi? Burada onların tecrübeli olması önem kazanıyor. Ancak bilgiye ulaşmak açısından olaya baktığımızda akıl deneyimden daha etkili oluyor. Sonuçta deneyimlerimiz de akıl yoluyla hayata geçiyor. Bu yüzden aklımız en büyük servetimizdir. Önemli olan onu nasıl kullanabileceğimizi bilmektir.

Bilim insanları bilgiye ulaşırken deneyimleriyle ulaşmamıştır. Tamamen aklını kullanarak bilgi edinmişlerdir. Çünkü akıl, insana düşünme becerisi sağlıyor, araştırma yapmayı öğretiyor. Bunun sonucunda bildi edinmede aklın ne kadar önemli olduğu da anlaşılmış oluyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski