Ek Tohumun Hasını Çekme Yiyecek Yasını ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümde ek tohumun hasını çekme yiyecek yasını ile ilgili kompozisyon konusundan kısaca söz edeceğiz.

Bir işin temelini sağlam bir şekilde atarsak, o işten istediğimiz verimi alırız. İşte bu durum ek tohumun hasını çekme yiyecek yasını atasözü ile bizlere kısa bir şekilde öğütlenmiştir. Örneğin bir çiftçi tohumun iyisini ekerse, hasta zamanı gelince o tohumdan verim alır, kaliteli ürünler yetiştirmiş olur. Yani ektiğimiz tohum güzel ve kaliteli olunca, ortaya çıkan ürün de bol olur, iyi olur. Bunun sonucunda yiyecek yası da çekmeyiz.

Aslında burada mecaz anlam ağırlıklıdır. İnsanlar bir işe başladığında o işte başarılı olmak istiyorsa, işin temelini sağlam olarak atmalıdır. Yoksa istediği verimi alamaz, başarı elde edemez. Örneğin bir ev yapacak olduğumuzda evin temeli sağlam olmalıdır ki, ortaya sağlam, dayanıklı bir ev çıksın, depremde falan zarar görmesin, yıkılmasın. Bunun gibi örnekleri artırabiliriz. Bir öğrenci sınavdan iyi bir not almak istiyorsa derslerine düzenli ve planlı olarak ciddi anlamda çalışmalıdır. Çalışmayı savsaklarsa, sınavdan da istediği yüksek notu almaz, sonradan çok üzülür. İşte bu örnekler, ek tohumun hasını çekme yiyecek yasını atasözünün anlamını açıkça ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bir girişimde bulunmak istediğimizde temeli sağlam kurmak zorundayız ki alacağımız sonuç güzel olsun.

Kısacası hangi işi yaparsak yapalım, başta sağlam bir temel oluşturmalıyız ki sonradan üzülen olmayalım. O yüzden bir işin temelini sağlam biçimde atmalıyız. İnsan bu konuda biraz özen göstermelidir. Baştan savma yapılan işlerin sonucu da beklediğimiz gibi güzel olmayacaktır. Ancak her şeyi düşünüp bütün açılardan sağlam bir başlangıç yaparsak o işten beklediğimiz verimi alırız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski