İki Cambaz Bir İpte Oynamaz ile İlgili Kompozisyon

İki Cambaz Bir İpte Oynamaz ile İlgili Kompozisyon

Sahtekârlık yapmaya alışmış iki kişinin aynı iş üzerinde çalışması mümkün değildir. Atasözünün bize verdiği nasihat böyledir. Çünkü her ikisi de hile yapmaya kalkacak, birbirini aldatmak için çeşitli yönetmelere başvuracaktır. Onun için iki cambazın bir ipte oynaması imkânsızdır. Ayrıca hileyi alışkanlık edinen bu kişilerin anlaşması da pek uygun değildir. Hatta bu durum onlar için çok tehlikelidir diyebiliriz.

Cambaz demek hileci, düzenbaz demektir. Onun e büyük özelliği insanları aldatmaya çalışmasıdır. Böyle yaparak kendi adına kazanç elde etmeye çalışır. Yani cambaz olarak nitelendirilen biri çıkarları uğruna, yalan dolan, hile, aldatmaca her yola başvurur. Ancak iki cambaz bir ipte oynamaz atasözünün ifade ettiği gibi iki yalancının aynı konu veya işte çalışması durumunda sağlıklı bir sonuç ortaya çıkmaz. Yani bu iki insan arasında büyük anlaşmazlıklar çıkabilir, birbirleriyle uyum içinde olmaları kesinlikle mümkün olmaz.

Kurnazlığa alışmış olanlar birbirlerini daha iyi tanırlar. Kurnazlık eden kimseler birbirinin ne yapabileceklerini iyi bildiğinden kolay kolay anlaşamazlar. İkisi de birbirinin hakkında gelemez. Onların aynı iş üzerinde başvuracağı hileler birbirini alt etmeye yetmez. Çünkü her ikisi de kurnazlık özelliğini iyi bilir. Kısaca belirtmek gerekirse, bir sahtekârın başka bir sahtekârla aynı iş üzerinde mutabık kalması olanaksızdır. İki cambaz bir ipte oynamaz atasözünün anlamı öyledir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski