Konusu azim ve kararlılık olan bir fabl yazınız.

5. Sınıf Sorusu: Konusu azim ve kararlılık olan bir fabl yazınız. Fablınızda aşağıda verilen atasözleri ve özdeyişlerden uygun olanını kullanınız. Fablda er olan ekmeğini taştan çıkarır atasözünü kullandık.

Benekli kuş yiyecek bulmak için gezintiye çıkmıştı. Bu sırada yuvanın karşısındaki daldan bir ses geldi. Yavru kuşlardan biri oraya doğru uçmak istedi. Tam uçmaya çalışan yavru kuşun biri, ağaçtan aşağıya düştü. Yavru kuş, ağaçtan düşünce kanadını incitmişti. Bir daha asla uçamayacağını düşünüyordu. O sırada annesi geldi. Ağzında bir sürü yiyecek vardı. Ancak kardeşleri yavru kuşun aşağıya düştüğünü söylediler. Benekli kuş, yavrusunu yuvaya getirdi. Ona şefkatle sımsıkı sarıldı.

İlerleyen günlerde yavru kuşun kanadındaki ağrılar yavaş yavaş azalıyordu. Hatta annesi onu yakındaki sağlık ocağına götürdü. Orada doktor olarak çalışan leylek, yavru kuşa kanadının tez zamanda iyileşeceğini söyledi. Fakat o, hala uçamayacağını düşünüyordu. Leylek, şu hayattaki en büyük dayanağımız azim ve kararlılıktır, bunu aklından çıkarma, dedi. Annesi ona asla pes etmemesi gerektiğini, daima kararlılık göstermesini her seferinde tembihliyordu.

Günler geçti, yaralı kuşun kanadı iyileşmeye başladı. Annesi ve kardeşleri uçarken onlara büyük bir hayranlıkla bakıyordu ancak hala uçabileceğine dair pek de ümidi yoktu. Biraz çabalasa kanadında bir ağrı hissediyordu. Kardeşi yanına kondu. Ona üzülme, az kaldı, senin de uçacağın günler yakındır diye tesellide bulundu. Bir gün yavru kuş, bir rüya gördü. Rüyasında doktoru leylek ona er olan ekmeğini taştan çıkarır, diyordu. Azimli olursan başaramayacağın bir şey yoktur sözünü fısıldıyordu. Bir anda gözlerini açtı.

Bugün daha iyi bir halde uyandı. Artık iyileşmişti. Ertesi gün, annesi ve kardeşleriyle birlikte uçma denemeleri yapmaya başladı. Bir de baktı ki artık uçabiliyor. O zaman anladı ki, başarının önündeki en büyük engel, ümitsizliğe kapılmaktır. Hayatta bir şeyleri başarmak istiyorsak, azim ve kararlılık içinde hareket etmeliyiz.

4 Yorumlar

Daha yeni Daha eski