Bağımlılık ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelediğinizde bağımlılık ile ilgili kompozisyon yazacak şekilde fikir edinmiş olacaksınız. Bu yazı bağımlılıkla mücadele ile ilgili kompozisyon metni için de örnek olabilir.

Bağımlılık, insanın bir şeye çok alışması, onu bırakamaması olarak tanımlanabilir. Örneğin madde, bağımlığı, alkol bağımlılığı, sigara bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı, tütün ve oyun gibi bağımlılık türleri vardır. Bunlara genel olarak baktığımızda insanlar için kötü sonuçlara yol açtığını görürüz. Sigara, alkol veya madde bağımlılığı ne olursa olsun insan sağlığına kesinlikle ciddi zararlar vermektedir. Bu yüzden yapacağımız en anlamlı iş bağımlılıkla mücadele etmektir.

Bağımlılıkla mücadele için Yeşilay gibi öncü kurumlar olduğunu biliyoruz. Halkın da bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. En çok da okullara iş düşüyor. Okullarda henüz bağımlılıkla tanışmamış ve bu tehlikenin farkında olmayan binlerce çocuk var. Öğrencileri bağımlılığın ne kadar kötü odluğu konusunda eğitmek çok faydalı olacaktır. Bilinçli insan sayısı arttıkça bağımlılıkla mücadelede başarı olma oranı da giderek artacaktır. Bir şeye alışmak kolay, ondan kurtulmak çok zordur. Bu tür bağımlılıklar da bir kereden bir şey olmaz düşüncesiyle ortaya çıkar, bir daha kurtulamayacak duruma gelebilirsiniz. O yüzden bağımlılıktan uzak durmak gerekir.

İçki bütün kötülüklerin anasıdır diye bir söz vardır. Bir insan alkole bağımlı hale gelirse, ondan her türlü kötülüğü beklemek de yanlış olmayacaktır. Ayrıca alkol, sigara ve madde bağımlılığı gibi bağımlılıklar hem sağlığımızı çok olumsuz etkilemektedir, hem de paramızı elimizden almaktadır. Bağımlılık demişken özellikle sağlık konusunu ön plana çıkarmak gerekiyor. Sağlık olmadan hiçbir şey olmaz sizin de bildiğiniz gibi. Sağlığımız yerindeyse hayatımız anlamlı olur. O zaman işlerimizi düzenli ve güzelce yapabiliriz. Oysa sağlık bir kere elden giderse o zaman vay halimize. Bu yüzden sağlığımızı tehlikeye atan her türlü bağımlılıktan kaçınmamız, yapacağımız en doğru iş olacaktır.

Sonuç olarak bağımlılık iyi bir şey değildir. Zararlı maddelere bağımlı olmamak için onlara aslında hiç yaklaşmamalıyız. Çevremizde özelikle dikkat etmeliyiz. Sigara içilen ortamlardan uzak durmalıyız. Çünkü zararlı maddelere yakın olursak, onları kullanma ihtimali de artar. En iyisi hiç yaklaşmamak değil mi?

6 Yorumlar

Daha yeni Daha eski