Bilinçli tüketici nasıl olunur? Konu hakkında aile büyüklerinizden bilgi alınız.

Bilinçli tüketici nasıl olunur? Konu hakkında aile büyüklerinizden bilgi alınız. Kitap, gazete ve internetten araştırmalar yapınız.

Tüketici olmak, insanın doğal bir ihtiyacıdır. Öyle ki günlük hayatımızı düzenli ve sağlıklı bir şekilde devam ettirmek için beslenmeden başlayıp beyaz eşyaya, giyim kuşama, ev eşyasına kadar her alanda tüketici konumundayız. Bu durumda bilinçli tüketici olmayı öğrenmek gerekiyor. Bilinçli tüketici olmak, bir şey alırken çok yönlü düşünmek demektir.

Örneğin alacağımız ürünlerin son kullanma tarihine bakmamız gerekir. Bununla birlikte almak istediğimiz ürünlerin kaliteli olup olmadığına bakmalıyız. Alışveriş yaparken aşırıya kaçmamalıyız. Yalnızca ihtiyacımız olan ürünleri almak doğru olur. Yaptığımız alışveriş sonrasında aldığımız üründe bir hata çıkarsa onu hemen ilgili yere götürmeli ve sorunu çözmeliyiz. Örneğin ben, elektrikli bir ocak almıştım. Ocak, su ısıtmıyordu. Ürünü fişiyle beraber geri götürdüm, değiştirdim. İşte bu tutum, bilinçli tüketici olmaya basit bir örnektir.

Alacağımız ürünlerin fişlerini almaya özen göstermek, bilinçli tüketici olmanın bir sonucudur. Bilinçli tüketici alışveriş yaparken neyi nasıl kullanacağının farkındadır. Bu noktada alınan ürünün doğada kısa sürede yok olup olmadığını da düşünür. Yani geri dönüşümü yapılan ürünler kullanmak onun bir başka özelliğidir diyebiliriz.

Sonuç olarak bilinçli tüketici olmak isteyen biri, mal veya ürünlerin ambalajlı olup olmadığına bakar, son tüketim tarihine bakarak bir şey alır, gereksiz alışverişten kaçınır, fatura almaya dikkat eder, herhangi bir aksaklıkta nereye başvuracağını bilir. Mal ve hizmet kalitesi onun için önemli bir etkendir. Bütün bunlar bilinçli tüketiciye ait özelliklerdir.

3 Yorumlar

Daha yeni Daha eski